Esitelmäkutsu
Rekilaulu: paikallista ja ylirajaista
Seminaari Helsingissä 24.–25.3.2022 (SKS, Hallituskatu 1)
Rekilaulu on yksi suomalaisen laulukulttuurin kulmakivistä. Kompaktina, sisällöltään itsenäisenä mutta myös helposti yhdisteltävänä säkeistömuotona se jakaa kansainvälisen pari/nelisäemuotin yleiset piirteet. Monet kiteytyneet rekilaulutekstit ja melodiat ovat kulkeneet ja tunnetaan ympäri Suomen. Toisaalta lauluyhteisöt ovat luoneet täysin omannäköisiään paikallisia tai sosiaalisen ryhmän omaksumia laulukulttuureita, ja rekilauluja on laulettu myös mm. suomalaissiirtolaisten keskuudessa. Yksittäisten riiminikkarien ja laulajien asema perinteen jatkajina on ollut merkittävä 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvulla, jolloin suullinen laulukulttuuri sulautui myös uusiin muotoihin: kupletteihin, kuoro- ja työväen lauluihin, iskelmään ja kirjallisuuteen. Sekä rekilaulun kukoistus suullisena kulttuurina että sen myöhemmät vaiheet ovat syyttä jääneet liian vähälle huomiolle. Kutsumme eri alojen tutkijoita ja rekilaulutuntijoita Helsingissä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa 24. ja 25.3.2022 järjestettävään seminaariin yhdessä pohtimaan rekilaulun yhteisten piirteiden, paikallisten kulttuurien, ylirajaisuuden sekä jatkumoiden muotoja ja vaiheita.
Seminaari on avoin kaikille rekilaulua analyyttisesti tarkasteleville puheenvuoroille. Seminaarin tarkoituksena on edistää tieteidenvälistä keskustelua tehdystä ja tekeillä olevasta tutkimuksesta sekä tuoda esiin aineistoja tutkimuksen tai taiteellisen toimijuuden lähtökohtana. Näkökulmat alueellisiin, ryhmä- tai laulutapakohtaisiin rekilaulukulttuureihin, rekilaulumuotin käyttöön ja potentiaaliin komposition välineenä sekä rekilaulukulttuurin jatkumoihin ovat erityisen tervetulleita. Esitelmille varataan 45 minuuttia, josta esitelmän osuus on 20–25 min ja 20 min keskustelulle. Tilaisuus on suomenkielinen.
Ehdota esitelmää seminaariin 11.1.2022 mennessä! Lähetä noin 250 sanan pituinen esitelmäehdotus yhteystietojesi kanssa osoitteeseen . Hyväksymisestä seminaariin ilmoitamme 18.1.2022 mennessä.
Seminaarin järjestää kaksi Koneen Säätiön rahoittamaa tutkimushanketta:
· Temporaalinen kompositio ja suullisen runon lajit (Venla Sykäri, 2020–2023) ja
· Suomenkielisen lyriikan yhteydet rekilauluperinteeseen: muodot, merkitykset ja ylirajaisuus (Hanna Karhu, 2022–2025).
Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä osoitteeseen: . Yleisö on lämpimästi tervetullut kuuntelemaan ja keskustelemaan esityksistä paikan päälle (SKS, juhlasali), joten laita päivämäärät muistiin! Etäyhteysmahdollisuuksista ja ilmoittautumisesta tiedotamme helmi-maaliskuussa 2022.