Näyttelyt

Rikki – kun mieli särkyy

Helsingin kaupunginmuseossa 22.4.2022 avautuva Rikki – kun mieli särkyy -näyttely esittelee Nikkilän psykiatrisen sairaalan potilaiden tekemiä piirroksia, maalauksia ja käsitöitä. Näyttely on yksi harvoista mielenterveyspotilaiden kokemukseen keskittyvistä kokonaisuuksista. Laaja näyttelykokonaisuus on toteutettu useiden yhteistyökumppaneiden kanssa ja aihetta käsitellään monipuolisesti myös erilaisissa tapahtumissa läpi kevään ja kesän.

Rikki – kun mieli särkyy -näyttely paneutuu mielenterveysongelmiin yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä ja avaa kävijälle näkökulmia siihen, miltä hulluus tuntuu. Näyttelyn lähtökohtana ja inspiraationa toimii vuonna 1999 Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin liitetty entisen Nikkilän mielisairaalamuseon kokoelma.

Helsingin kaupungin omistama Nikkilän sairaala (1914–1999) Sipoossa oli Suomen suurin mielisairaala. Sairaalan toiminta oli laajimmillaan 1960-luvulla. Esimerkiksi 1965 Nikkilässä hoidettiin noin 1 600 potilasta päivässä. Sairaala oli tuhansien helsinkiläisten hoitopaikka, turvapaikka ja myös koti, joskus jopa vuosikymmenien ajan. Nikkilän kokoelma on laajuudessaan ja sisällöltään ainutlaatuinen ja sen esittämistä julkisesti on toivottu usein. Kokoelma pitää sisällään arviolta 10 000 potilastyötä, jotka ovat syntyneet noin 80 vuoden aikana.

”Helsingin kaupunginmuseossa on nyt esillä yksi harvoista mielenterveyspotilaiden kokemukseen keskittyvistä näyttelykokonaisuuksista. Aiemmin olemme nähneet potilastöihin keskittyviä taidenäyttelyitä, mutta koskaan ennen museoissa ei ole keskitytty tässä laajuudessa siihen, miltä hulluus tuntuu. Näyttely ei ole sairaalahistoriikki tai mielisairauksien historia, vaan siellä voi pohtia, miten hulluuden ja terveyden käsitykset ovat vaihdelleet eri aikoina”, kertoo näyttelyn tuottaja, Helsingin kaupunginmuseon tutkija Pirkko Madetoja.

Näyttelyssä tutustutaan Nikkilän sairaalan potilastöihin, kuten piirroksiin, maalauksiin ja puutöihin. Näyttelyn on suunnitellut Alina Pajula. Sairaalan jokapäiväisestä elämästä kertovat hullunarkku ja muut hoitovälineet, tupakkatarvikkeet sekä sairaalasängyt. Mielenterveyden eri puolista kerrotaan tilastotiedon ja kokemusten kautta. Mielenterveyden järkkymistä eri tavoin kuvaavat sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen tekemät ihmishahmot. Näyttelyn kaksiosaisen Hulluus-ääniteoksen on tehnyt Taiteen Sulattamo yhteistyössä mielenterveystoipujien kanssa, jotka myös tulkitsevat teoksen. Nikkilässä tehtyjen potilastöiden tekijöitä suojaa tietosuojalaki ja -asetus. Tekijöiden nimi kerrotaan vain, kun se on vakiintunutta julkista tietoa.

”Näyttelyssä käytetään tietoisesti termiä hulluus, koska tarkoitus ei ole puhua vain vakavista mielenterveyden ongelmista, vaan siitä, miten häilyvä raja normaalin ja hullun välillä usein on ja miten arkipäiväisistä asioita voi tulla täysin hulluja väärässä kontekstissa. Hulluus on terminä moniulotteisempi kuin esimerkiksi mielenterveysongelma, joka on lähtökohtaisesti diagnosoiva”, Madetoja sanoo.

Näyttelykokonaisuus laajenee tapahtumiin ja verkostoihin ympäri Helsinkiä
Laaja näyttelykokonaisuus on toteutettu yhteistyössä muun muassa Pro Lapinlahti mielenterveysseuran, Taiteen Sulattamon, HelsinkiMission, keskustakirjasto Oodin, Rikki-kollektiivin, Nuorten Priden sekä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan nuorisopalvelujen kanssa.

Aihetta käsitellään myös yhteistyökumppaneiden järjestämissä tapahtumissa.

Kaupunginmuseossa nähdään Taiteen Sulattamon Minäkö hullu? -draamaesityksiä 28.4. alkaen. Ohjaaja-näyttelijä Helena Rytin ja mielenterveystoipujien yhdessä tekemä teos pohjautuu Nikkilän psykiatrisen sairaalan potilaina olleiden kirjailijoiden L.Onervan, Uuno Kailaan ja Elmer Diktoniuksen runoihin ja kirjoituksiin, sekä tämän päivän mielenterveystoipujien kokemuksellisiin teksteihin, jotka ovat syntyneet näyttelyesineistön innoittamina.

Oodissa järjestetään 26.4. kirjallisuusilta sarjakuvat ja mielenterveys -teemalla. Haastateltavina ovat sarjakuvataiteilijat Jenna Oldén ja Viima Äikäs. Esillä on myös aiheeseen liittyvä kirjanäyttely. Helsingin kaupunginmuseo osallistuu Lapinlahden Lähteessä 23.–29.5. Mental Health Art Week -tapahtumaan, joka on osa MIELI ry:n 125-vuotisjuhlavuotta. Teema on esillä myös Helsinki-päivänä 12.6., jolloin kaupunginmuseolla kuullaan luentoja aiheesta ja osallistutaan Rikki-kollektiivin kollaasityöpajaan. Myöhemmin kesällä Nuorten Priden ja kaupunginmuseon leffapihojen ohjelmat rakentuvat myös aiheeseen liittyvien teemojen ympärille.

Rikki – kun mieli särkyy
22.4.–25.9.2022
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Näyttelyn tuottaja: Pirkko Madetoja
Näyttelyn suunnittelu: Alina Pajula
Näyttelyn graafinen suunnittelu: Viivi Rintanen