Oluiden tyylit ja niiden erot panoprosessissa
Maailmassa on satoja eri oluttyylejä. Joissakin maissa jokaisella kylällä on hieman erilainen olut kuin naapurilla. Miten ja miksi ne sitten eroavat toisistaan? Sarka-museon tammikuun Ruokakeskiviikon esityksessä paneudutaan käytännönläheisesti eri oluttyylien valmistukseen.
Suomen maatalousmuseo Saran Ruokakeskiviikon esityksessään 19.1.2022 klo 18 Espoon Teekkarikylän POLKU ry:n olutmestari Jalmari Liminka kertoo erilaisista oluista ja niiden valmistuksesta. Hän kuvaa suosittuja ja tunnettuja oluttyylejä ja paljastaa kuinka niiden valmistusprosessit eroavat toisistaan.
– Käyn läpi oluita sahdista NEIPA:an sekä humalalajikkeita saksalaisista satoja vuotta vanhoista lajikkeista aina uusimpiin prototyyppiristeytyksiin, Liminka kertoo.
POLKU ry:n tavoitteena on edistää suomalaista olutkulttuuria panemalla olutta, nauttimalla sitä ja järjestää erilaisia olutaiheisia tapahtumia. Olutmestari Liminka on itse omin käsin pannut noin 2 000 litraa olutta ja ollut mukana noin tuhannessa oluen panossa.
– Tykkään maistella oluita ja sitten miettiä miten sellaista voisi tehdä itse.
Ruokakeskiviikot ovat Suomen maatalousmuseo Saran luento- ja tapahtumasarja, jossa syvennytään erilaisiin ruokateemoihin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tammikuun Ruokakeskiviikko järjestetään etätapahtumana, osallistumislinkki päivitetään vähän ennen lähetyksen alkua Ruokakeskiviikkojen sivulle: https://www.sarka.fi/ruokakeskiviikot/