Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Sukupuolihistorian uudet avaukset ja haasteet 2020-luvulla

Naishistoria rantautui Suomeen muiden niin kutsuttujen uusien historioiden kanssa 1970-luvulla, minkä jälkeen tutkimusala on kehittynyt rinnakkain yhteiskunnallisen keskustelun ja siinä tapahtuneiden muutosten kanssa. Nykyisin sukupuolihistorian nimellä kulkeva tutkimusala huomioi paitsi naisten historian myös ihmisten eriarvoisuutta tuottavien risteävien erojen moninaisuuden. Nais- ja sukupuolihistorian kenttä on ollut myös keskeinen elämäkertatutkimuksen uudistaja viime vuosikymmeninä.

Paneelikeskustelun tavoitteena on avata niin traditioita kuin tämän hetken uusia avauksia ja polttavia kysymyksiä. Lisäksi se kokoaa yhteen kulttuurihistorian oppiaineessa syksyllä järjestetyn ”Lähestymistapoja sukupuoleen ja yksilön elämästä kertomiseen” -kurssilla käsiteltyjä teemoja. Panelistit edustavat nais-, sukupuoli- ja queer-historian eri sukupolvia.

Paneelin järjestävät kulttuurihistorian oppiaine, Sukupuoli, kirjoittaminen ja tekstuaalisuus -tutkimusryhmä ja SELMA-tutkimuskeskus. Se on avoin kaikille kiinnostuneille!

Paneelin osallistujat:

Kulttuurihistorian maisteriopiskelija Tiina Tiilikainen (TY)

Kulttuurihistorian väitöskirjatutkija Sari Hartikainen (TY)

Kulttuurihistorian dosentti Kirsi Tuohela (TY)

Sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Riikka Taavetti

Suomen ja Pohjoismaiden historian apulaisprofessori Anu Lahtinen (HY)

 

Paneelin vetävät kurssin vastuuopettajat:

Dosentti, kollegiumtutkija (Turku Institute for Advanced Studies) Heidi Kurvinen

Kulttuurihistorian professori (ma.) Maarit Leskelä-Kärki

Kulttuurihistorian väitöskirjatutkija Karoliina Sjö