Konferenssit ja seminaarit

Sukututkijan jatkokurssi: Sukuyhteyksiä varmentamassa ja kumoamassa: Y-DNA testien yllätykset, katkeavat isälinjat ja sukulaisuuksien vahvistajat

Viimeisen vuosikymmenen aikana sukututkijat ovat saaneet käyttöönsä uuden työkalun perinteisten asiakirjalähteiden rinnalle, kun DNA-testit ovat tulleet tavallisten ihmisten saataville. DNA-testien merkitys sukututkimukselle on erityisen tärkeä asiakirjoissa näkyvien sukuyhteyksien vahvistajana ja kumoajana. Tällä luennolla tullaan perehtymään erityisesti isälinjaisiin Y-DNA-testeihin sukuyhteyksien varmentamisen ja kumoamisen näkökulmasta. Mihin isälinjaisia testejä ottavan tai isälinjaista tutkimusprojektia käynnistävän yksittäisen sukututkijan tai sukuseuran tulisi varautua? Mitä keskenään yhtenevät tai toisaalta erilaiset Y-DNA-testitulokset voivat kertoa sukupolvien ketjuista niiden takana? Luennolla käsitellään yleisellä tasolla Y-DNA-testien tulkintaan liittyviä kysymyksiä ja perehdytään syvällisemmin siihen, mitä Y-DNA-testien tulokset meille voivat kertoa suvuista testitulosten takana.

  • Aika: Keskiviikko 15.3.2023 klo 18.00-19.30
  • Luennoitsija: FM Jere Markkanen on geneettisen sukututkimuksen asiantuntija, joka on erityisen kiinnostunut DNA-testien tarjoamista mahdollisuuksista tuntemattomien sukulaisten jäljityksessä. Markkanen on lisäksi ollut mukana sukuseurojen Y-DNA -testiprojektien valmistelussa ja tulkinnassa. Sukututkimusharrastuksen ohella Markkanen on opiskellut Suomen historiaa Turun yliopistossa ja toimii Kotkan kaupungin asianhallintapäällikkönä.
  • Ei osallistumismaksua eikä ennakkoilmoittautumista
  • Osallistuminen Seuran YouTube-kanavalla