Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Taidemaalari Heikki Marilan ajatuksia kristillisen kuvaston vaikutuksesta omaan tuotantoonsa

Turun yliopiston Centre for the Study of Christian Cultures (CSCC) -keskuksen syyskuun luennolla taidemaalari Heikki Marila luotaa alkusyitä kristillisen kuvaston esillemarssiin omassa taiteellisessa tuotannossaan sekä pohtii näkökulmansa muutosta ja aihepiiriin suhtautumistaan vuosien saatossa. Miten Marila on lähestynyt tätä aihepiiriä? Mikä on sen suhde nykypäivään?

Marilan puheenvuoro käsittelee kristillistä kuvastoa tämän taiteellisessa työskentelyssä vuosina 1990–2018. Taiteilijan suhde tähän kuvastoon on saanut ensikipinänsä saksalaisten ekspressionistien kuvista (Emil Nolde, Ludwig Meidner), ja myöhemmin innoittajiin liittyi muita saksalaisia ja suomalaisia taiteilijoita (Albrecht Dürer, Matthias Grünewald, Mikael Toppelius, Emanuel Granberg) samalla kun Marilan kiinnostus laajeni tekijöistä kirkkorakennuksiin niin Suomessa kuin Pohjois-Euroopassakin. Matkat suomalaisiin kuvakirkkoihin (mm. Haukipudas, Kempele, Isokyrö, Paltamo, Pyhämaa, Turun Maarian kirkko ja Lohja) avasivat kokonaan uuden kuvallisen arkun, joka on välittömässä yhteydessä muuhun Eurooppaan.

Marila kokee tämän huikean ja rikkaan perinteen pitkälti katkenneeksi modernismin jälkeisellä taidekentällä ja kirkollisessa kulttuurissa. Väkevien kuvien ja koristeiden paatoksellisuus nähdään usein jonain sellaisena, joka ei vastaa nykyihmisen käsitystä hengellisyydestä.

 

Tilaisuus on kaikille aiheesta kiinnostuneille avoin. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!