Konferenssit ja seminaarit

Teatterintutkimuksen seuran kevätseminaari: Musiikki ja näyttämö

Tervetuloa Teatterintutkimuksen seuran kevätseminaariin Tampereen Työväen Teatteriin perjantaina 28.4.2023!

 

Teatteri on luontaisesti useiden eri aistikokemusten yhdistelmä, samoin kuin esitystaide, tanssi ja sirkus. Musiikki on usein ja monin vaihtelevin tavoin osa esityksiä. Ilmeinen ja nimetty kantava osa se on musikaalissa, oopperassa, operetissa ja muissa musiikkiteatterin lajeissa. Muissakin esityslajeissa musiikilla on erilaisia enemmän tai vähemmän orgaanisia tai itsenäisiä funktioita dramaturgisesti jäsentävästä periaatteesta tai välineestä assosiaatioita tuottavaksi tai tunnelmaa sääteleväksi auditiiviseksi taustaksi. Toisaalta musiikki voi olla oma erillisenä erottuva taideteoksensa näyttämöllä näkyvän rinnalla.

Seminaarin musiikkia ja näyttämöä eri näkökulmista tarkastelevat puhujat ovat suomalaisia teatterin- ja musiikintutkijoita sekä teatterintekijöitä. Puheenvuorojen teosesimerkkien kirjo on laaja: oopperan ja musiikkiteatterin lisäksi tarkastellaan musiikin merkitystä puheteatterissa ja kuunnelmassa. Keynote-puheenvuoron pitää teatteriohjaaja Linda Wallgren, joka käsittelee musiikin mahdollisuuksia puheteatterin dramaturgioissa.

 

Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille. Ei ennakkoilmoittautumista.

 

Tila: Kellariteatterin lämpiö (Hämeenpuisto 28)

Saapumisohjeet Tampereen Työväen Teatteriin: https://ttt-teatteri.fi/teatteri/

 

OHJELMA:

11.30 Seminaarin avaus

11.45–12.15 Tia Svanberg: Händelin La Resurrezione eli miten herättää henkiin 1700-luvun oratorio

12.15–12.45 Johanna Freundlich: Yhteiskunnallinen musiikkiteatteri pienissä tai keskisuurissa teatterikonteksteissa

12.45–13.15 Inkeri Jaakkola: Musiikillistettua teatteria: Hitler ja Blondi: kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianistille

13.15–14.15 Lounas

14.15–14.45 Topi Vainikainen: Laulut taistolaisuuden muistina KOM-teatterin esityksessä Baikalin lapset (2010)

14.45–15.15 Anna Thuring: Auditiivista no-teatteria suomalaisyleisölle 1970-luvulla

15.15–15.45 Outi Lahtinen: ”Minulle on ainoalaatuisen välttämätöntä, että saan aina sillä kohden panna lauluksi, kun muut panee ranttaliksi.” Laulujen osuus ja merkitys Pirkko Jaakolan kuunnelmissa Enoni kuolemasta lehdistölle antamani kuvaus (1968), Puksipensaassa rakastaa ihana merimies lihavaa naista (1969) ja Hänen silmiinsä syttyy muutama ylimääräinen timantti ja hänen poskilleen kiipeää kalpeahko tiibetinpuna (1970)

15.45–16.15 Kahvi

16.15–17.15 KEYNOTE Linda Wallgren: Musiikin mahdollisuudet puheteatterin dramaturgioissa

17.15 Seminaarin päätös

 

PUHUJAT:

Keynote-puhuja:

TeM Linda Wallgren on freelanceohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka teoksia on nähty viime vuosina mm. Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Turun kaupunginteatterissa. Häntä kiinnostaa tyylilajien törmäyttäminen ja yhteiskunnallinen näyttämö.

Muut puhujat:

TeM Johanna Freundlich on teatteri- ja oopperaohjaaja ja dramaturgi, joka on työskennellyt kokeilevan musiikkiteatterin parissa mm. Espoon kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa.

MuT Inkeri Jaakkola työskentelee vakinaisen lehtorin toimessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

FT Outi Lahtinen on teatterintutkija. Hän toimii Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa osa-aikaisena työelämäprofessorina ja Helsingin yliopistossa teatteritieteen tuntiopettajana.

FM, musiikkipedagogi (AMK) Tia Svanberg on teatteritieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa käsittelee 1700-luvun italialaisen ja englantilaisen oopperan esityskäytäntöjä.

FT Anna Thuring on aasialaisen esittävän taiteen, kulttuurien välisten vaikutusten ja valtasuhteiden tutkija.

FM Topi Vainikainen on teatteritieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Väitöskirjassaan hän tarkastelee sitä, millaisin dramaturgisin keinoin KOM-teatterin 1970-luvun jälkeisissä esityksissä on muisteltu taistolaisuutta.