Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Teemalauantai: Isonvihan vuodet 1713–1721 sukututkijan silmin

Isonvihan vuodet 1713–1721 sukututkijan silmin

Kevään 2021 Teemalauantai järjestetään 24.4.2021 klo 10.00–12.15 etäyhteyden avulla. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistumiseen vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen alkaa 22.3.2021 Sukututkijan verkkokaupassa.

 

klo 10.00 Sukututkija Juha Vuorela

Mahdotonta vai mahdollista – isonvihan ajan ylittäminen sukututkimuksessa

Isonvihan aikana kirkollinen kirjanpito ja verotuslähteet katkesivat lähes koko maassa. Voiko sukututkimusta jatkaa tästä esteestä huolimatta? Esitys tarkastelee jäljelle jääneitä lähdemateriaaleja.

 

klo 10.45 FT, tutkimuspäällikkö Christer Kuvaja

Siviiliväestön arkielämä isonvihan aikana – mitä lähteet kertovat

Millaista oli elää Suomessa isonvihan aikana ja mistä lähteistä siitä löytyy tietoja? Miten venäläinen miehitysarmeija käyttäytyi suomalaisia kohtaan? Tiedämme, että ryöstöjä, hävitystä, kidutusta ja murhia tapahtui, mutta oliko tämä yleistä kaikkialla Suomessa ja koko miehityskauden aikana? Missä vaiheessa elämä palautui jokseenkin normaaliksi?

 

klo 11.30 FM Terhi Nallinmaa-Luoto

Isonvihan pakolaisia Suomessa

Isonvihan vuosina monet suomalaiset pakenivat venäläisiä miehittäjiä turvallisempina pitämilleen seuduille, ja jotkut heistä pelastautuivat Ruotsiin. Sinne päätyi myös baltiansaksalaisia pakolaisia, joista jotkut muuttivat lopulta Suomeen. Hajanaisia mainintoja pakolaisista löytyy vielä 1720-luvun tuomiokirjoista ja niitä varhaisemmista rippikirjoista.