Muut tapahtumat

Total Recall – Avaruuden kolonisaatio ja asutuskolonialismi elokuvan silmin

Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kolonialismityöryhmän ja Cinema Orionin yhteiseen elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen lauantaina 29.4.2023! Tutustumme Total Recall -scifiklassikkoon ja pohdimme millaisia näkymiä elokuvat tarjoavat kolonialismiin.

Total Recall – Unohda tai kuole (1990) on ohjaaja Paul Verhoevenin kulttiklassikko ja sovitus Philip K. Dickin vuonna 1966 julkaistusta novellista We Can Remember It For You Wholesale. Tieteistoimintaelokuvan pääosaa näyttelee Arnold Schwarzenegger.
Elokuvassa eletään vuotta 2084; Mars-planeettaa hallitsee Vilos Cohaagen-niminen kaivosyhtiö. Planeetalla on käynnissä kapina yhtiötä vastaan, ja samaan aikaan Maassa Schwarzeneggerin näyttelemää rakennusmies Douglas Quaidia vaivaavat toistuvat unet Marsista. Quaid saa istutetun muiston uskomattomasta seikkailusta Marsissa, ja myöhemmin hän huomaa seikkailunsa tapahtuvan todellisuudessa.

Oscar-palkittu elokuva sijoittuu scifi-maailmaan, mutta sen on nähty myös kuvaavan kolonialismia ja asutuskolonialismia. Elokuvanäytöksen jälkeen keskustelemme kolonialismin ja elokuvan välisestä yhteydestä asiantuntijoiden johdolla. Miten elokuvissa on tulkittu kolonialistisia hankkeita ja asutuskolonialismin rakenteita? Miten fiktio ja scifi-maailma voivat avartaa ymmärrystämme kolonialismista? Tule mukaan keskustelemaan!

Elokuva esitetään suomeksi tekstitettynä 35mm-filmikopiona. Lue lisää elokuvasta: https://cinemaorion.fi/en/elokuvat/total-recall/

OHJELMA:
Elokuvanäytös klo 13.00-15.00: Total Recall – Unohda tai kuole
Tauko
Keskustelutilaisuus klo 15.15-16.15: Avaruuden kolonisaatio ja asutuskolonialismi elokuvan silmin

Keskustelemassa ovat dosentti Janne Lahti, tutkijatohtori Johanna Skurnik, dosentti Rami Mähkä ja dosentti Jari Sedergren. Keskustelua moderoi professori Teivo Teivainen. Elokuvanäytökseen on lipunmyynti, mutta keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille halukkaille.

LIPUT ELOKUVANÄYTÖKSEEN:
Hinnat:
11 €
Alennettu hinta: 9 € Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n jäsenille

Osta liput Cinema Orionin verkkokaupasta: https://cinemaorion.fi/en/elokuvat/total-recall/

PUHUJAT:
FT, dosentti Janne Lahti työskentelee Akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on erikoistunut kolonialismin globaalihistoriaan, eritoten asutuskolonialismiin sekä Yhdysvaltain, Saksan ja Pohjoismaiden kolonialismiin.

FT Johanna Skurnik toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkimuksessaan erikoistunut tiedon- ja tieteenhistoriaan erityisesti maantieteellisen ajattelun ja kolonialismin historian konteksteissa.

Jari Sedergren on Elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti ja valtiotieteiden tohtori Helsingin yliopistosta. Sedergren toimii Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkijana.

FT Rami Mähkä on Turun yliopiston mediakulttuurin dosentti. Hänen tutkimusalueisiinsa kuuluvat muun muassa elokuva, televisio, pelit ja sosiaalinen media.

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on saanut American Sociological Associationin Hopkins-palkinnon, Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnon ja International Studies Associationin Outstanding Activist Scholar -palkinnon.

JÄRJESTÄJISTÄ:
Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen tavoitteena on edistää yleistä historiatietoutta ja historiallisen tiedon käyttöä konfliktien ehkäisyssä ja ratkaisuissa. Suomalaisen yhdistyksen lisäksi kansainvälinen Historians without Borders -verkosto kokoaa yhteen historiantutkijoita, -opettajia ja muita historiapolitiikan parissa toimivia ja siitä kiinnostuneita ympäri maailman. Tue tavoitteitamme liittymällä yhdistyksemme jäseneksi! Lue lisää sivuillamme: https://historianswithoutborders.fi/

Lipunmyyntiin liittyvissä asioissa olethan yhteydessä Cinema Orionin asiakaspalveluun: https://cinemaorion.fi/yhteystiedot/