Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

TUCEMEMS-kuukausiesitelmä: Anni Hella: ”Mihin tai kehen voi luottaa? Kirjoja ja oppineita idän ja lännen kirkon kohtaamisessa Ferrara–Firenzen konsiilissa (1438–1439)”

Tervetuloa seuraamaan huhtikuun kuukausiesitelmää, jonka pitää Anni Hella otsikolla ”Mihin tai kehen voi luottaa? Kirjoja ja oppineita idän ja lännen kirkon kohtaamisessa Ferrara–Firenzen konsiilissa (1438–1439)”.

Aika: torstai 30.5.2024 alkaen klo 16.15
Paikka: Turun yliopiston Arcanumin seminaarisali A355/357.
Etäseurantaan voi ilmoittautua täällä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=18488

Tiivistelmä:
Ferrara–Firenzen konsiili (1438–39) oli keskiajan viimeinen ja merkittävin yritys yhdistää idän ja lännen kirkot takaisin yhdeksi kirkoksi. Kirkolliskokoukseen saapui sadoittain oppineita sekä heidän mukanaan myös suuri määrä kirjoja idästä ja lännessä. Konsiilin neuvotteluissa keskeistä oli löytää ja määritellä yhteinen teologinen oppi tulevalle kirkolle. Väitöstutkimuksessani keskityin erityisesti käsikirjoitusten rooliin näissä keskusteluissa. Miten käsikirjoituksia käytettiin osana teologista argumentointia ja millainen vaikutus käsikirjoitusten materiaalisilla ominaisuuksilla ja niistä käydyillä keskusteluilla oli itse konsiilille ja niille yksilöille ja yhteisöille, jotka konsiiliin osallistuivat sekä laajemmin ajan opilliselle ja uskonnolliselle kulttuurille.

Tässä esitelmässä keskityn erityisesti luottamuksen ja epäluottamuksen teemoihin. Miten konsiilissa rakennettiin luottamusta toisen kulttuurin kanssa, johon oli suhtauduttu jo vuosisatojen ajan vähintäänkin epäilevästi? Pohdin, miksi luottamus oli tärkeää konsiilin onnistumisen kannalta ja toisaalta millainen oli syvällä kyteneen epäluottamuksen vaikutus konsiiliin? Miten käsikirjoitukset ja oppineisuus liittyivät tähän kaikkeen?

Abstract:
The trust issue – Books and learned men at the Council of Ferrara-Florence

The presentation deals with the medieval encounter between the Greeks and Latins at the Council of Ferrara-Florence. The talk is based on Hella’s PhD dissertation, where she studied the use and authority of manuscripts in the Council. In this talk, Hella will concentrate on the theme of trust and distrust. How was trust built in this meeting of two schismatic Churches and cultures with problematic relations? What was the role of trust and distrust for the outcome of the Council and what did manuscripts have to do with all this?

The presentation is in Finnish.