Näyttelyt

Työmiehen lauantai -näyttely

Suomalaisten alkoholihistoriasta kertova Työmiehen lauantai on aikamatka kieltolain ja keskioluen vapautuksen vuosiin. Kieltolaki astui voimaan sata vuotta sitten 1. kesäkuuta 1919 ja keskiolut puolestaan vapautettiin ruokakauppoihin ja olutravintoloihin 50 vuotta sitten vuoden 1969 alussa.

Näyttelyn tarina alkaa raittiusliikkeen noususta 1800-luvun lopussa ja kuinka se kytkeytyi työväenliikkeeseen. Näyttelyssä voi esimerkiksi kuunnella raittiusmiehenäkin toimineen Väinö Voionmaan puhetta alkoholin valtaa vastaan 1900-luvun vaihteesta, tai lukea maineikasta kertomusta Turmiolan Tommista.

Kieltolaista muodostui nopeasti kiertolaki. Suomen aluevesille ankkuroitui pirtulaivoja, ja vahvaa alkoholia salakuljetettiin maihin enimmillään miljoonia litroja vuodessa. Nuoret miehet toimivat trokareina, mutta maissa toimineet tippakauppiaat eli vähittäismyyjät olivat useimmiten pienituloisia naisia. Näyttelyssä on pirtuastioita pienistä varpusista isoihin reisikanistereihin, sekä muunmuassa poliisien käyttämä piikkimatto, jolla on pysäytetty pirtuautoja.

Kieltolaki kumottiin neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen. Alkoholiliikkeet avattiin sen jälkeen 5. huhtikuuta vuonna 1932 kello 10, mikä muistetaan kuuluisalla muistisäännöllä 543210. Tämän jälkeen alkoholia sai kyllä ostaa, mutta asiakkaita valvottiin tiukasti. Käyttöön otettiin niinsanottu viinakortti, jollaisiin voi näyttelyssä tutustua. Näyttelyssä kerrotaan myös, miten sota-ajan uutuus Jaloviina eli Jallu sai nimensä sekä miten lonkero luotiin Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952 kansainvälisiä kisaturisteja varten.

Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, se on sellainen työmiehen lauantai, lauloi Irwin 1960-luvun puolivälissä. Työviikko oli tuolloin kuusipäiväinen ja erityisesti työväen alkoholinkäytöstä eli voimakkaana myytti, jonka mukaan alkoholia ei osattu käyttää nimenomaan kansan keskuudessa. Kieltolakiaikana kansa oli oppinut ryyppäämään väkeviä ja tätä pyrittiin muuttamaan suosimalla miedompia juomia. Niinpä keskiolutta sai alkaa myydä elintarvikekaupoista sekä vasta perustetuista olutravintoloista vuoden 1969 alusta lähtien. Näyttelyssä voitkin istahtaa olutbaarin pöytään, tutkia ruokalistaa – ruokapakko oli voimassa vuoteen 1980 asti eli käytössä oli pöydästä toiseen kiertänyt voileipä – sekä kuunnella alkoholiaiheisia lauluja baarin jukeboksista.

Näyttelyssä kerrotaan myös alkoholikulttuurin muuttumisesta 1990-luvun laman ja EU:iin liittymisen myötä. Lamavuosina kotona valmistetut viinit ja oluet olivat suosittuja, ja myös keskikaljabaareja löytyi enemmän kuin koskaan. Näyttelyssä ei ole unohdettu myöskään kiljun valmistuksen perinteitä. Viron liittyminen unioniin 2004 poisti viimeisetkin rajoitukset matkoilta tuotavista juomista ja näyttelystä löytyykin tunnelmapala taxfreemyymälästä.

Näyttelyyn liittyy runsas ohjelmisto:

Maksuttomat yleisöopastukset viikonloppuisin 1.6.-16.6.

Kesän yleisöopastukset 25.6.-28.8. tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 15, maksullinen, liput 5/3 euroa.

Tapahtumien yö Werstaalla torstai 8.8. kello 18-21:
klo 18 opastus Työmiehen lauantai -näyttelyyn
klo 19 Rahvaan laulu -yhtye esittää alkoholiaiheisia kansanlauluja
klo 20 opastus Työmiehen lauantai -näyttelyyn
klo 18–21 Museokirjapaino avoinna
klo 18–21 Kirja- ja rompekirppis

12.9.-21.11. Kielletyt nautinnot -luentosarja.

Keskiviikkona 13.11. kello 18 Kieltolaki-iltamat.