Muut tapahtumat

WAMbience: Vox ex machina täyttää museon elektronisten äänten ja kuvien virralla

WAMissa lauantaina 25.9. järjestettävän, järjestyksessään seitsemännen WAMbience-tapahtuman teemana ovat puhuvat, laulavat ja ihmisen kanssa musisoivat koneet. Tapahtuman ainutlaatuinen ohjelma piirtää kaaren suomalaisen elektronisen musiikin alkuajoista nykyhetkeen. Ohjelma ulottuu myös museon julkisivuun, johon projisoidaan mediataideteos.

DIMI Trio ja Irwin Berg puhaltavat hengen sähkökvartettiin

Yksi illan kohokohdista on legendaarisen sähkökvartetti-soittimen (1968) ympärille rakennettu esitys. Harvoin kuullun soittimen ohjaimissa on DIMI Trio eli Mikko Ojanen, Maiju Jouppi ja Jari Suominen, jotka ovat aiemmin esiintyneet M. A. Nummisen Sähkökvartetti-yhtyeessä. Esityksen vokaaliosuuksista vastaa turkulainen Irwin Berg.

Puheteknologian historiaa ja performanssitaidetta

Tapahtumassa henkiin heräävät myös Turun yliopiston 1970-luvun puhesyntetisaattorit Eeva ja Ove1b, joita ohjailee Mesak eli muusikko Tatu Metsätähti. Syvemmälle puheteknologian historiaan johdattelee Aalto-yliopiston professori emeritus Unto K. Laine esityksessään puhekone Synten vaiheista. Leena Kela tulkitsee performanssissaan Space Here We Come (2019) fyysikko ja kosmologi Stephen Hawkingin viestiä ihmiskunnalle.

Koneiskelmästä elävään legendaan

Tapahtuman loppupuolella lavalle nousee Vokologi eli Heikki Vastiala, jonka analogisilla vokodereilla ja syntetisaattoreilla tuottamaa musiikkia voisi luonnehtia futuristiseksi synapop-iskelmäksi. Ilta huipentuu elektronisen musiikin elävän legendan Jori Hulkkosen uniikkiin live-esitykseen, jonka hän on luonut tapahtumaa varten.

Visuaalista tykitystä sisällä ja ulkona

Olennainen osa WAMbiencea on museotilan seinille koko tapahtuman ajan projisoitava kuvamaailma, josta vastaa tuttuun tapaan VJ Turu Sanoma. Illan hämärtyessä myös WAMin julkisivu herää eloon, kun siihen projisoidaan turkulaisen Jokojon toteuttama mediataideteos WAMbience Lumina. Abstrakti, tietokonegeneroitu mediataideteos esittelee WAMin julkisivun uudessa valossa ja tuo nimensä mukaisesti valoa pimeään. Samalla teos avaa keskustelua julkisten tilojen luovasta käytöstä.

***

WAMbience: Vox ex machina lauantaina 25.9.2021 klo 18–23 (ovet avataan klo 17.45). Lippuja voi ostaa ennakkoon WAMin lippukassalta tai Lippu.fi -palvelusta. Lippuja on myynnissä myös tapahtumailtana. Mediataideteos WAMbience Lumina on esillä museon julkisivussa klo 23.30 asti ja sitä voi katsella myös kauempaa jokirannasta. Lumina toteutetaan osana Turku Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlan ohjelmaa.

Liput Lippupisteen verkkokaupassa: http://turun-museokeskus.mail-epr.net/go/1591134-47057-73082220

Illan ohjelma löytyy osoitteesta: http://turun-museokeskus.mail-epr.net/go/1591133-1358655-73082220

Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Turun museokeskus, Koneen Säätiön rahoittama Puhuvat koneet -tutkimushanke (Turun yliopisto), Elektronisen musiikin yhdistys X-Rust ja Jokojo.

***

Lisätietoja:

Johanna Seppä, tutkija
puh. 050 411 0839,
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-ajan palvelualue

Pertti Grönholm, , Puhuvat koneet -tutkimushanke, Turun yliopisto

Sirpa Fälden, , Elektronisen musiikin yhdistys X-Rust

Artturi Elovirta, , Jokojo