Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Ympäristö ja suomalaisuus – luontosuhde ja kansallinen identiteetti

Keskustelutilaisuus Gallen-Kallelan Museossa 6.4.2024 klo 13–15

Kyselytutkimusten mukaan Suomen luonto ikonisoituine maisemineen on keskeinen suomalaisen identiteetin rakennusosa. Siihen ovat merkittävästi vaikuttaneet Akseli Gallen-Kallelan tapaiset taiteilijat, joille kansallisromanttinen maisema oli keskeinen aihe. Gallen-Kallelalle luonto ja etenkin metsä erilaisine puineen oli muutoinkin tärkeä.

Gallen-Kallelan Museon kevään 2024 näyttelyssä Sara Moayedin kahden kulttuurin rajatilassa syntyneet teokset ovat myös kunnianosoitus Gallen-Kallelan ateljeeta ympäröivälle luonnolle. Rituaalit-teoksen riippuva maisema symboloi elementtejä, jotka ylläpitävät tasapainoa luonnollisissa elinympäristöissä. Teos leikittelee havainnoilla tilasta, itsestä ja identiteetistä.

Suomen metsät, vesistöt ja eläimet aiheuttavat myös konflikteja. Eivätkä ne ole vain 2000-luvun ilmastonmuutoksen, ympäristöajattelun ja sosiaalisen median mukanaan tuomia. Suomalaisten tunnevoimaista luontosuhdetta on käsitelty jo 1800-luvulta lähtien niin taiteessa kuin mediassa ja kouluopetuksessa. Luontomerkitykset nivoutuvat osaksi suomalaista historiakulttuuria – miten menneisyyttä tuotetaan, välitetään, käytetään ja ylläpidetään tiedolla ja mielikuvilla.

Tervetuloa keskustelutilaisuuteen, jossa tarkastellaan suomalaista luontosuhdetta historioitsijoiden kesken. Keskusteluun osallistuvat dosentit Simo Laakkonen ja Otso Kortekangas sekä professori Marja Jalava. Keskustelua moderoi Suomen tarinat -hankkeen johtaja Jukka Kortti.

Tilaisuuden järjestävät Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry, Gallen-Kallelan Museo sekä Suomen tarinat. Historiakulttuuri, taide ja muuttuva kansalaisuus -hanke, jonka taiteelliseen osioon Sara Moyaedin teoskin kuuluu.

Keskustelutilaisuus on ilmainen.

Tutustuthan museon esteettömyystietoihin sekä turvallisemman tilan ohjeisiin ennen museovierailua.

Esteettömyystiedot: https://gallen-kallela.fi/esteettomyys/

Turvallisemman tilan ohjeet: https://gallen-kallela.fi/turvallisemman-tilan-ohjeistus/