Uutiset

500 vuotta vanhasta hylystä tehtiin ainutlaatuinen maustelöytö

Mats Vanehemin piirros Gribshundenista. Kuva: Wikimedia Commons.

Gribshundenin 500 vuotta vanhan laivan hylystä on löydetty mustapippuria, mausteneilikkaa, inkivääriä ja sahramia. Mausteet olivat harvinaisen hyvin säilyneitä. Erityisesti sahrami yllätti tutkijat, sillä kyseistä maustetta ei ole ennen löydetty arkeologisissa tutkimuksissa Pohjois-Euroopassa.

Todellinen yllätys oli se, miten hyvin säilyneitä mausteet olivat. Sahrami oli edelleen heleän punaoranssin väirstä ja on säilyttänyt arominsa, sanoo Lundin yliopiston arkeobotanikko Mikael Larsson.

Sahramilöytö tehtiin, kun meriarkeologi Brendan Foley ja hänen ryhmänsä tekivät tutkimuksia Gribshundenissa. Tutkimuksessa otettiin neljä eri sedimenttinäytettä, joista tunnistettiin 40 eri kasvilajia. Näiden joukossa oli niin paikallisia kuin eksoottisia mausteita, kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä. Erityisesti eksoottisten mausteiden löytäminen oli ainutlaatuista, sillä osaa näistä mausteista ei ole ennen löydetty Pohjois-Euroopasta.

Hädin tuskin uskoimme silmiämme, kun löysimme sahramin jäänteitä. Tarkistimme asian useaan kertaan ollaksemme täysin varmoja, Larsson sanoo. Hämmästyttävää oli myös se, että kun yli 500 vuotta vanhat sahramipaakut liukenivat veteen, ne tuoksuivat edelleen sahramille, toisin kuin mustapippuri, jonka aromi oli hävinnyt, hän jatkaa.

Itämeren pieni suolapitoisuus ja matala lämpötila mahdollistaa kasviaineksen, kuten siementen säilymisen. Mausteet löydettiin aluksen perältä, jossa kuningas, hänen hovinsa ja korkeimmat upseerit olivat. Maustelöytö kertoo siis erityisesti eliitin kulutustottumuksista. Keskiajan kirjalliset lähteet Itämeren alueelta osoittavat, että harvinaiset ja kalliit mausteet voidaan liittää aikansa eliittiin. Mausteita käytettiin mm. erilaisissa juhlissa. Maustelöytö osoittaa, että myös Euroopan pohjoisosissa seurattiin mantereen muiden hovien kulttuuria. Tanskan ja Norjan kuningas Hannulle mausteet olivat tapa osoittaa, että hänen valtakuntansa oli mukana kansainvälisessä kaupassa, sillä mausteet tulivat eri puolilta maailmaa. Mausteneilikkaa tuotiin Indonesiasta ja mustapippuria Intian eteläiseltä rannikolta.

Lähde: Unika skafferifynd på 500-åriga skeppet Gribshunden

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *