Uutiset

Augustuksen mausoleumi Roomassa avattu pitkään jatkuneen restauroinnin jälkeen

Augustuksen mausoleumi 2019, Wikimedia Commons (MumblerJamie), CC 2.0.

Augustuksen mausoleumi Roomassa on vihdoin avattu vuonna 2006 alkaneen ja hyvin pitkään jatkuneen restauroinnin jälkeen.  Mausoleumi rakennettiin alun perin keisari Augustuksen aloitteesta vuonna 31 eaa. hautapaikaksi, jonne lukuisat hallitsevan eliitin tuhkakuurnat sittemmin haudattiin. Tämä valtava rakennus palveli satojen vuosien aikana mm. linnoituksena, härkätaisteluareenana ja konserttitalona.

Perimätiedon mukaan visigootti Alariki ryösti mausoleumissa sijainneet kullatut tuhkauurnat vuonna 410 jaa. Sen jälkeen rakennus on palvellut lukuisia erilaisissa käyttötarkoituksia ja se raunioitui vuosisatojen saatossa.

Rakennusta käytettiin mm. 1100-luvulle saakka linnoituksena ja se on palvellut kivilouhimona, puutarhana, härkätaisteluareenana. 1900-luvun alkupuolelta 1930-luvulle se toimi merkittävänä konserttisalina, jonka akustiikka oli loistava. Sitä pidettiin aikanaan yhtenä parhaista konserttisaleista Euroopassa. Salissa esitettiin mm. Wagneria ja Sibeliustakin. Rachmaninov ja Stravinsky soittivat salissa pianokappaleitaan. Konsertteja mahtui kuulemaan 3500 henkeä.

Vasemmalla mausoleumi konserttitalona 1920-luvulla ja oikealla Mussolinin entisöintitöiden jälkeen 1938.

Mussolini halusi palauttaa mausoleumin alkuperäiseen käyttöön, ja suunnitteli siitä itselleen jopa hautapaikkaa. Konserttisali purettiin ja rakennus muuttui uudestaan raunioksi 1930-luvulla. Samalla mausoleumin ympäriltä purettiin keskiaikaisia rakennuskortteleita, ja tilalle luotiin uusi aukio.

Mussolini halusi luoda mielikuvan fasistisen Italian ja Rooman mahtavuuden ajan samankaltaisuudesta – hän piti itseään uudelleen syntyneenä Augustuksena.

Toisen maailmansodan jälkeen paikka oli pitkiä ajanjaksoja suljettuna. Uusimmat vuonna 2006 alkaneet restaurointityöt keskeytyivät rahan puutteesta useaan otteeseen.

Mausoleumi ennen restaurointia vuonna 2005. ryarwood,CC 2.0. Wikimedia Commons.

Rakennus avattiin yleisölle maaliskuussa 2021. Mausoleumiin pääsee tutustumaan myös netin kautta interaktiivisen verkkosovelluksen avulla.

 

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *