Museot

Alvar Aalto -museokeskushanke etenee Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki on ilmoittanut, että Alvar Aalto -museon peruskorjaus ja nivelosan hankesuunnittelu aloitetaan vuoden 2019 aikana. Uutinen on Jyväskylälle ja Suomen museokentälle positiivinen, sillä nivelosan tarkoitus on yhdistää Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo laajemmaksi, kaupungin mukaan ”kansainvälisesti ainutlaatuiseksi” museokeskukseksi. Hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua vuonna 2020, ja peruskorjaus sekä nivelosan rakentaminen aiotaan toteuttaa vuosina 2021–2022.

null
Jyväskylän keskustassa sijaitseva Alvar Aalto -museo edustaa arkkitehdille itselleen ominaista modernistista tyyliä.

Arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto (1898–1976) asui Jyväskylässä suuren osan elämästään, ja hänen suunnittelemiaan kohteita on kaupungissa runsaasti. Myös Keski-Suomen museo ja vuonna 1973 valmistunut Alvar Aalto -museo toimivat arkkitehdin suunnittelemissa tiloissa. Museota ei ole peruskorjattu aiemmin; korjauksen ja nivelosan tarkoitus on toteuttaa Alvar Aallon toive eri taiteenalojen yhteisestä foorumista.

Nivelosan suunnittelu on aloitettu jo vuonna 2015, mutta uuden suunnittelukierroksen tarkoituksena on huomioida sijainnin tekniset haasteet, museokeskuksen toiminnalliset tarpeet ja rakentamisen kokonaistaloudellisuus. Jyväskylän kaupunki pyrkii hankkeella madaltamaan kynnystä tutustua museoihin, parantaa museoiden saavutettavuutta ja esteettömyyttä sekä mahdollistaa aiempaa monimuotoisempien, laajempien näyttelyiden ja oheisohjelmien luominen. Yhdistyessään museoiden yhteiset tilat ovat noin 5300 neliömetrin suuruiset. Kaupungin alustava kustannusarvio peruskorjaukselle ja nivelosan rakennuttamiselle on noin 6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Eino Leisimo, p. 014 266 4033, toimialajohtaja, sivistyksen toimiala, Jyväskylän kaupunki,
Mikko Lepo, p. 014 266 8243, kiinteistöjohtaja, Tilapalvelu -liikelaitos, Jyväskylän kaupunki,
Tommi Lindh, p. 044 562 1625, toimitusjohtaja Alvar Aalto -säätiö,
Heli-Maija Voutilainen, p. 014 266 4348, museotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunki,

Linkkejä

Jyväskylän kaupungin matkailusivut
Alvar Aalto -säätiön kotisivut
Keski-Suomen museon kotisivut

Lähde: Kansainvälisen mittaluokan Alvar Aalto -museokeskushanke etenee Jyväskylässä. Jyväskylän kaupungin tiedote, 18.6.2019.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *