Artikkelit

Avoimen lähdekoodin sovellus avuksi kvalitatiiviseen tutkimukseen

Tietoarkisto otti alkuvuodesta käyttöön Kvalikirstu 2 -sovelluksen kvalitatiivisten datatiedostojen prosessointiin ja analysointiin. Sovellus luo aineiston tiedostoista internet-selaimella avattavan hakemiston, jonka avulla laajakin laadullinen aineisto on helppo hahmottaa. Hakemisto mahdollistaa myös datatiedostojen lajittelemisen ja suodattamisen taustatietojen perusteella sekä aineistotiedostoista hakemisen hakusanalla tai -fraasilla. Interaktiivinen esimerkkinäkymä demonstroi aineiston tarkastelua selaimessa.

Kvalikirstu 2 on uudistettu versio Tietoarkistossa laajojen laadullisten aineistojen prosessointia ja jatkokäyttöä helpottamaan kehitetystä Kvalikirstusta, joka julkaistiin vuonna 2011, jolloin se oli uraauurtava työkalu. Kvalikirstu luki aineiston taustatietoja ja tuotti niistä jatkokäyttöä helpottavan, selailtavan HTML-muotoisen hakemiston.

Kuvassa tutkimusavustaja Henna Räsänen sekä sovelluskehittäjät Jukka Lipsanen ja Saara Saaninkoski
Vasemmalta oikealle: tutkimusavustaja Henna Räsänen sekä sovelluskehittäjät Jukka Lipsanen ja Saara Saaninkoski.

Yhdeksässä vuodessa Kvalikirstu auttamatta vanhentui. Tietoarkiston aineistopalvelu keräsi joukon kehitysehdotuksia, joiden perusteella uutta versiota lähdettiin toteuttamaan. Sovellukselle asetettuja uusia vaatimuksia olivat muun muassa tuki ODT-tiedostoille ja yhteensopivuus kansallisten pitkäaikaissäilytyspalveluiden kanssa. Kokonaan uutena ominaisuutena toteutettiin myös graafinen käyttöliittymä. Uudesta Kvalikirstu-sovelluksesta on jatkokäytön lisäksi hyötyä myös aineiston prosessoinnissa, sillä Kvalikirstu nopeuttaa esimerkiksi taustatietojen luokittelua ja tiedostojen konvertointia.

—Kvalikirstu 2 -sovelluksen avulla aineistotiedostoihin voi tehdä massamuutoksia. Ohjelman käyttö säästää aikaa, sillä esimerkiksi tiedostojen uudelleennimeäminen on aiemmin tehty yksitellen. Ohjelman käyttöliittymä on selkeä ja helppo oppia, kertoo tutkimusavustaja Henna Räsänen.

Kvalikirstu 2 -sovellus on saatavilla avoimena lähdekoodina. Kvalikirstu 2:n kehittivät Tietoarkiston sovelluskehittäjät Jukka Lipsanen ja Saara Saaninkoski. Heidän mukaansa kehitystyössä on kiinnitetty huomiota siihen, että ohjelmaa voidaan mukauttaa muiden organisaation tarpeisiin.

—Omiin tarpeisiimme kehitetty toiminnallisuus on eristetty liitännäiseen, joka esimerkiksi vastaa metadatan prosessoinnista. Muut organisaatiot voivat sitten muokata tätä liitännäistä tarpeidensa mukaan, jolloin pääohjelma säilyy helposti päivitettävänä, Jukka Lipsanen sanoo.

Lisätietoja:

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *