Uutiset

British Museum palauttaa mahdollisesti Parthenonin friisin Kreikkaan

Kuva: Wikimedia Commons.

British Museumin ja Ateenan välillä 40 vuotta jatkunut riita on loppumassa, mikäli historiallinen sopimus saadaan tehtyä. British Museum on pitänyt hallussaan suurta osaa Ateenan Akropoliilla sijaitsevan Parthenonin friisistä ja Kreikka on toistuvasti vaatinut friisiä ja muita Parthenonin veistoksia itselleen. Nyt kuitenkin sopimus friisin palauttamiseksi Ateenaan on tekeillä.

British Museum on saanut valtavasti vaatimuksia palauttaa kokoelmistaan esineitä, esimerkiksi vanhoihin siirtomaihinsa. Myös Kreikka on vaatinut jo pitkään Ateenan Akropoliilla sijaitsevan Parthenonin temppelin marmoriveistoksia itselleen. Yksi osa näistä veistoksista on Parthenonin friisi, josta valtaosaa säilytetään British Museumissa.

Veistosten matka Britanniaan

Parthenonin marmoriveistokset päätyivät Britanniaan 1800-luvun alussa Elginin jaarli Thomas Brucen toimesta. Tämän vuoksi British Museumissa säiltettyjä veistoksia, joihin myös Parthenonin friisi kuuluu, on kutsuttu myös Elginin marmoreiksi. Kreikan ja Iso-Britannian kiistassa Iso-Britannia on kuitenkin väittänyt, että veistokset olisivat päätyneet British Museumiin täysin laillisesti, siinä missä kreikkalaisten mielestä veistokset on ryöstetty heiltä. Kreikka oli tuolloin osa Osmanien valtakuntaa, jonka viranomaisten kanssa Thomas Bruce neuvotteli saadakseen veistokset itselleen.

Vuonna 1983 silloinen Kreikan kulttuuriministeri Melina Mercouri vaati veistosten palauttamista Kreikkaan. Kiista on jatkunut siitä asti, eikä kumpikaan osapuoli ole halunnut ymmärtää toista.

Käänne kiistassa

Kiista sai vuoden alussa käänteen, kun The Telegraph -lehti julkaisi uutisen, jossa kerrottiin, että Parthenonin friisi voitaisiin palauttaa mahdollisesti Kreikkaan. British Museumin puheenjohtaja George Osbornen kerrotaan löytäneen keino kiertää lakia, joka kieltää museota myymästä ja siirtämästä esineitä kokoelmastaan. Friisi voitaisiin palauttaa Kreikkaan osana ”kulttuurivaihtoa”, eli British Museum lainaisi hyvin pitkäksi aikaa friisiä Kreikkaan. Friisin palauttaminen voisi olla ensimmäinen askel siihen, että Elginin marmorit palautettaisiin kaikki Kreikkaan. On kuitenkin epätodennäköistä, että tämä tapahtuisi nopealla aikavälillä. Ateenassa on kuitenkin esimerkiksi varattu Akropolis museoon oma tila Parthenonin veistoksia varten.

Kreikkalainen media uutisoi jo joulukuussa 2022, että Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin ja George Osbornen välillä olisi käyty jo vuoden ajan salaisia neuvotteluja friisin palauttamisesta.

 

Lähde: Des frises du Parthénon bientôt restituées à la Grèce par le British Museum? (Le Monde)

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *