Museot

Egyptin loisto: Amos Rexin ja Kumun yhteisnäyttely tuo muinaisaarteet Helsinkiin ja Tallinnaan

©Museo Egizio

Mitä nykyihmiselle tulee mieleen muinaisesta Egyptistä? Pyramidit, sfinksit ja muumioiden kirous? Lokakuussa 2020 Amos Rexissä ja Tallinnan Kumu-taidemuseossa avautuu ainutlaatuinen kaksoisnäyttely muinaisen Egyptin historiasta. Näyttelyn tarina on kirjoitettu Italian Torinossa sijaitsevassa Museo Egiziossa, josta myös näyttelyn esineistö on saatu lainaan. Museo Egizion kokoelma on yksi maailman tärkeimmistä muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmista Egyptin ulkopuolella. Amos Rexin näyttely on esillä 9.10.2020–21.3.2021.

Muinaista Egyptiä voi olla vaikea hahmottaa, koska kyseessä on valtavan pitkä aika. Esimerkiksi kuuluisa kuningatar Kleopatra eli ajallisesti lähempänä nykyajan ihmistä kuin aikaa, jolloin kuuluisat Gizan pyramidit rakennettiin. Muinaisista kulttuureista ehkä juuri Egypti faraoineen ja jumaltaruineen on kiehtonut ihmistä kautta aikojen eniten.

Amos Rexissä on kymmenen teeman kautta esillä muinaisen Egyptin elämän ja kuoleman koko kirjo, arkisista esineistä aina kultaisiin amuletteihin, eläinten muumioihin ja suuriin veistoksiin saakka. Näyttelyssä pääsee tutkimaan muinaisten egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa ja valtiorakennetta. Kävijä saa tietoa jumalista ja egyptiläisten harjoittamasta uskonnosta, sekä siitä, miksi ja miten vainajia muumioitiin. Yhdessä esineistö muodostaa kiehtovan ja elävän kuvan muinaisesta Egyptistä.

* * *

Näyttelyä täydentää runsas oheisohjelmisto, joka sisältää mm. Night Visions -festivaalin kanssa yhdessä toteutetun ja teemaan sopivan kattauksen kauhuelokuvia, yleisöopastuksia lapsille, luentoja aina vajonneista kaupungeista muumiomaniaan, teemaopastuksia, peli-iltoja ikivanhan Senet-lautapelin äärellä ja taianomaisia taidepajoja.

Samaan aikaan näyttelyn kanssa julkaistaan Amos Rexin tilaama ja SKS:n kustantama, FM, egyptologi ja tietokirjailija Mia Merin tietokirja ”Egypti – Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä”. Kirja johdattaa lukijat muinaiseen Egyptiin ja vastaa kiinnostavasti moneen ikivanhaan arvoitukseen. Amos Rexin näyttelyn toteutukseen osallistuneen Merin suunnitteilla olleen teoksen kirjoittaminen tuli ajankohtaiseksi Amos Rexin näyttelyn myötä.

Amos Rexin ja Tallinnan Kumun näyttelyt avataan peräkkäisinä päivinä; Amos Rex aukeaa yleisölle 9. lokakuuta 2020 ja Kumun taidemuseo 10. lokakuuta 2020.

Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat

Amos Rex, Helsinki: 9.10.2020–21.3.2021
Kumun taidemuseo, Tallinna: 10.10.2020–21.3.2021

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *