Palkinnot

Ensimmäinen Jaakko Juteini -palkinto Janne Saarikivelle

Janne Saarikivi. Kuva: VSKS.

Juhlistaakseen 175-vuotista historiaansa Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura  on perustanut Jaakko Juteini -palkinnon, jonka tarkoituksena on seuran perustajiin kuuluneen Juteinin henkisen perinnön edistäminen tieteen, taiteen tai yleisen kansanvalistuksen saralla. Ensimmäinen palkinto, 10 000 euroa, on myönnetty Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen määräaikaiselle professorille Janne Saarikivelle.

Jaakko Juteini (Jacob Judén, 1781–1855) oli ensimmäinen suomenkielinen kirjailija, joka julkaisi laajan ja monipuolisen tuotannon. Teksteillään hän halusi vaikuttaa yhteiskunnallisiin aiheisiin ja epäkohtiin. Erityisesti Juteini halusi kohottaa suomenkielisen rahvaan tieto- ja koulutustasoa. Kirjailijana hän oli sekä humoristi että eettinen ajattelija, joka puhui lähimmäisenrakkauden puolesta ja edisti eläinsuojelua.

Valintaperusteluissa todetaan, kuinka ”Janne Saarikivi on toiminnassaan osoittanut Jaakko Juteinille ominaista valistushenkisyyttä, vahvasti sisäistetyn oman ajattelun voimaa, terävää kieltä ja sanomisen rohkeutta. Saarikivi on monin tavoin puolustanut suomen kieltä kulttuurissamme, jossa englannin kieli valtaa yhä enemmän alaa. Hän on toiminut ns. pienten ja vähemmistökielten puolustajana globalisoituvassa maailmassa sekä korostanut monipuolisen kielitaidon merkitystä. Kieltä koskevia näkemyksiään hän on tuonut esille teoksessaan Suomen kieli ja mieli. Laaja-alaisena kirjoittajana Saarikivi on tehnyt sanoituksia Ultra Bra -yhtyeen lauluihin ja kirjoittanut kolumneja muun muassa Parnassoon ja Helsingin Sanomiin sekä Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmaan ja verkkosivuille. Hänet tunnetaan myös selkeäsanaisena ja mukaansatempaavana esiintyjänä.”

Palkintoraadissa olivat professori H. K. Riikonen (puheenjohtaja), Jaakko Juteini -seuran puheenjohtaja, filosofian tohtori Eero Ojanen sekä kirjallisuudentutkija, dosentti Anna Kuismin. Eero Ojaselta ilmestyi hiljattain myös teos Jaakko Juteini. Suomen ensimmäisen kirjailijan tarina.

***

Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura (VSKS) perustettiin vuonna 1845 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran valistushenkiseksi sisarseuraksi. Seura pyrki kohentamaan suomenkielisen rahvaan asemaa esimerkiksi julkaisemalla suomenkielisiä oppikirjoja ja sanomalehteä sekä ylläpitämällä köyhän kansan koulua. Nykyisin VSKS on tieteellinen seura, jonka alana on Viipurin kaupunki- ja kulttuurihistoria. Vuonna 2020 VSKS juhlii perustamisensa 175-vuotismerkkivuotta teemalla “Tieto, tiede, valistus”.

Lähde: Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura

Yksi kommentti artikkeliin “Ensimmäinen Jaakko Juteini -palkinto Janne Saarikivelle

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *