Luentojen suoratoistot ja tallenteet

Eri alojen tutkijat opettavat tiedelukutaitoa uudella kaikille avoimella verkkokurssilla

Kuva: John Schnobrich, Unsplash.

Helsingin yliopiston MOOC-keskus vastaa viime aikoina tutkimuksen ympärillä käytyyn keskusteluun järjestämällä kaikille avoimen Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssin. Kurssi tarjoaa tietoa muun muassa korkeakoulussa opiskelemisesta, tutkimuksen tekemisestä sekä aineistojen keräämisestä. Kurssin suunnittelemiseen on osallistunut eri alojen tutkijoita Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoista. Opintojen sisältöön kuuluu esimerkiksi videoita, joiden kautta kurssille osallistujat pääsevät tutustumaan 11:n eri tutkijan työhön.

Helsingin yliopiston professori Samuli Siltanen suosittelee kurssia tutkimuksesta kiinnostuneille ja uteliaille henkilöille. Hänen mukaansa kurssista voi olla myös hyötyä tutkijan uralle suuntaaville. Kurssi tekeekin tieteentekemistä helpommin lähestyttäväksi ja saavutettavaksi verkkokurssin muodossa. Sen aikana opitaan, että tutkijan työ on aivan tavallista työtä, jota toteutetaan tieteenalojen omien metodien mukaisesti. Luennot opettavat muun muassa myös sen, että tieteellinen julkaiseminen vaatii vertaisarviointia, eli muiden saman alan tutkijoiden arvioinnin läpäisemistä, ennen kuin tieteellinen artikkeli voidaan julkaista. Aineistoja käsittelevästä osuudesta voi olla hyötyä esimerkiksi opinnäytetöitään suunnitteleville opiskelijoille, sillä kurssi perehdyttää esimerkiksi havainnointiin, kyselylomakkeiden tekoon sekä laadullisen ja määrällisen tutkimuksen eroihin.

Kurssi mahdollistaa lisäksi uudessa lukiolaissa mainitun korkeakouluyhteistyön järjestämisen. Nykyisen lukiolain mukaan osa lukioiden opetuksesta tulee toteuttaa yhteistyönä yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen kanssa. Lukio-opiskelijat voivat opiskella verkkokurssin sisällöt ja liittää siitä saatavat 2 opintopistettä myöhemmin opintoihinsa, sillä kurssi kelpaa suoritukseksi ainakin Helsingin yliopiston tutkintojen ”muut opinnot” -osioihin.

Lisätietoja kurssista antavat:
Samuli Siltanen, professori, Helsingin yliopisto

040 594 3560
@SamuliSiltanen

Eeva Mäkelä, erityisasiantuntija, Opinkirjo

050 472 9992

Lue lisää:

Helsingin yliopisto, uutiset: Tiedelukutaidon peruskurssi opettaa ymmärtämään tiedettä 

Helsingin yliopisto: Avoimet verkkokurssit eli MOOCIT

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *