Uudet verkkosivut ja tietokannat

Exercise Book Archive: Koululaisten vihkoja 1773-luvulta nykypäivään

Kouluvihko Japanista 1950-luvulta. Kuva: Exercise Book Archive.

Exercise Book Archive on voittoa tavoittelemattoman järjestön Quaderni Apertin hallinnoima arkisto, johon kootaan vanhoja kouluaisten tehtävävihkoja. Arkisto sisältää vihkoja yli 30 eri maasta. Arkiston vanhimmat vihkot ovat 1700-luvun lopulta, uusimmat 2000-luvun alusta. Fyysisesti arkisto sijaitsee Milanossa, mutta digitoituun aineistoon pääsee tutustumaan myös verkossa.

Joistakin vihkoista löytyy vain kannet, mutta verkossa on myös vihkoja, joiden sisältöä on litteroitu ja käännetty. Ainutlaatuinen aineisto antaa mahdollisuuden kurkistaa menneisyyden lasten ja nuorten elämään. Lisäksi vihkot tarjoavat erityisen mahdollisuuden lasten ja nuorten arjen ja koulunkäynnin tutkimiseen eri maissa eri vuosikymmeninä. Digitoiduista aineistoista löytyy myös muutamia suomalaisia vihkoja.

Neljäsluokkalaisen tytön tehtävävihko Italiasta, 1939-1940. Kuva: Exercise Book Archive.

Exercise Book Archiven tavoitteena on arvokkaan aineiston säilyttämisen lisäksi herättää keskustelua: Vihkot voisivat tarjota uusia näkökulmia esimerkiksi koulutukseen sekä lasten ja aikuisten suhteeseen. Arkisto on myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja järjestää näyttelyitä, seminaareja sekä muuta toimintaa vihkoihin liittyen.

Kaikki halukkaat voivat lahjoittaa tai lainata arkistoon vanhoja kouluvihkojaan. Arkiston toimintaa voi lisäksi tukea esimerkiksi litteroimalla tai kääntämällä tekstejä. Lisätietoja lahjoittamisesta ja vapaaehtoistoistoiminnasta löytyy arkiston verkkosivuilta.

Lähde: Exercise Book Archive

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *