Uudet verkkosivut ja tietokannat

Filmarkivet.se-palvelun kautta pääsee käsiksi historiallisiin elokuviin

Yleisö pääsee tutustumaan Filmarkivet-palvelussa ruotsalaisiin elokuviin 1800-luvun lopulta alkaen. Yhteistyössä Svenska Filminstitutetin ja Kungliga Biblioteketin kanssa toimiva Filmarkivet tarjoaa yleisön käyttöön runsaasti liikkuvaa kuvamateriaalia dokumenteista mainoselokuviin.

Nyt Filmarkivet on julkaissut sivuillaan tuoreen, interaktiivisen Euroopan kartan, jonka avulla voi tutustua arkiston lähes 2 000 elokuvaan. Elokuvia voi etsiä alueittain, eivätkä elokuvat sijoitu pelkästään Ruotsiin vaan ympäri Eurooppaa, myös Suomeen. Yksi Suomea käsittelevistä elokuvista on uutiskatsaus vuodelta 1956, jossa kerrotaan vastavalitusta presidentistä Urho Kekkosesta. Alueellisen haun lisäksi elokuvat on listattu sivulle aakkosjärjestykseen, ja niitä voi selata myös kategorioittain ja teemoittain.

Ensimmäinen ruotsalainen elokuva on vuodelta 1897. Elokuva kestää 20 sekuntia, ja siinä Ruotsin kuningas Oscar II ottaa vastaan Thaimaan kuninkaan. Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan on luonnollisesti nähtävissä Filmarkivetin palvelussa.

Kuvankaappaus Konungens af Siam landstigning vid Lågordstrappan -elokuvasta.

Svenska Filminstitutetin alainen Filmarkivet on yksi maailman vanhimmista elokuva-arkistoista. Se kerää, lajittelee, säilyttää ja restauroi vanhoja, vaurioituneita elokuvia ja tekee samalla ruotsalaista elokuvaperintöä saavutettavaksi. Arkistoon talletetaan niin näytelmä-, dokumentti-, animaatio- ja mainoselokuvia sekä muita elokuvia. Elokuvat säilytetään alkuperäisessä muodossaan niille laadituissa erityisissä rakennuksissa, jotta niiden säilyvyys tuleville sukupolville voidaan taata.

Svenska Filminstitutetilla on johtava rooli ruotsalaisessa elokuvassa. Se tukee elokuvien tuotantoa, jakelua ja näyttämistä sekä säilyttää ja edustaa kansainvälisesti ruotsalaista elokuvaperintöä ja elokuvaa.

Aiheesta uutisoi Kulturnytt.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *