Kuvakokoelmat

Finnaan digitoitu Yrjö Paldánin kuvia pommitetusta Turusta 1939–1940

 

Vaurioituneet Turun linnan esilinna ja Suomen maanviljelijäin kauppa oy. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.

Turun Museokeskus on digitoinut ja julkaissut Finnassa 131 kuvan kokonaisuuden kuvista, jotka turkulainen valokuvaaja Yrjö Paldán otti pommitetusta Turusta talvisodan aikana. Talvisodan alkamisesta tuli perjantaina 30.11. kuluneeksi 80 vuotta.

Talvisodan aikaan Turku oli toiseksi pommitetuin kaupunki Suomessa. Pommitusten aiheuttamilla tuhoilla oli suuri vaikutus ihmisten arkeen: kaupunkilaiset joutuivat viettämään väestönsuojissa paljon aikaa, ja vaurioituneet ja tuhoutuneet rakennukset muistuttivat vaarasta alituiseen. Paldán dokumentoi kuvissa kärsineitä rakennuksia ja kaupunkikuvan muutoksia.

Kuvat ovat vapaasti käytettävissä CC BY-ND 4.0 -lisenssillä.

Kuvia pääset katsomaan täällä.

Kauppatorin rakennuksia pommitusten jälkeen. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.
Kupittaan kaivohuoneesta jäi pommitusten jälkeen jäljelle vain lähdepaviljonki ja savupiippu. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.
Vaurioitunut höyrylaiva s/s Leo. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.
Tuhoja Korppolaismäellä. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.

 

Keskus-Autohalli (Brahenkatu 8) vaurioitui pommituksissa 15.1.1940. Kuva on rakennuksen sisätiloista sammutustöiden jälkeen. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.

 

Littoisten verkatehtaan kellotorni ja tehtaan aluetta, joka on kärsinyt pommituksessa vaurioista. Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.
Öinen kuva pommituksen aiheuttamasta tulipalosta Kaskenkadulla.
Kuva: Yrjö Paldán, Turun museokeskus, Valokuva-arkisto, CC BY-ND 4.0.

Yksi kommentti artikkeliin “Finnaan digitoitu Yrjö Paldánin kuvia pommitetusta Turusta 1939–1940

  1. Upeita kuvia menneisyydestä. Toivottavasti saamme nähdä vastaavia kuvia muualtakin Suomesta.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *