Kuvakokoelmat

Göran Schildtin valokuvat kertovat etelän seikkailuista kuuluisuuksien kanssa

Georg Henrik von Wright tiskaamassa Daphnella 1948. Kuva Göran Schildt.

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) julkaisee kirjailija, seikkailija ja taidehistorioitsija Göran Schildtin arkistosta lähes 400 valokuvaa verkkosivustollaan Finnassa. Välimeren matkoilla Schildtin seuralaisina olivat mm. Georg Henrik von Wright, Alvar Aalto ja Vivica Bandler.

Suurin osa valokuvista on otettu Göran Schildtin (1917–2009) Daphne-purjeveneellä tekemillä matkoilla 1940–1960-luvuilla. Schildt purjehti Daphnella useaan otteeseen Välimerellä, sekä Niilillä ja Seine-joella. Useissa hänen suosituissa kirjoissaan hän kuvailee matkojaan, muun muassa menestysteoksessa Toivematka (1949, suomennos 1950), jossa kerrotaan Daphnen ensimmäisestä matkasta kohti Välimerta ja Italiaa.

– Göran Schildt oli taitava valokuvaaja, joka vangitsi kuviinsa hienolla tavalla Välimeren maailmaa, elämää purjeveneessä sekä matkaseuruettaan, kertoo SLS:n arkistonhoitaja Sanna Jylhä. Valokuvissa humoristisen lämpimät ystävien ja tuttavien muotokuvat sulautuvat taidokkaasti rajattuihin historiallisiin näkymiin. Alvar Aalto, Georg Henrik von Wright, Maire Gullichsen, Benedict Zilliacus ja Vivica Bandler olivat kukin vuorollaan vieraana Daphnella.

– Schildt oli tavallaan aikansa matkabloggaaja, joka onnistui tekemään matkustamisesta itselleen ammatin, Jylhä jatkaa. Suuri yleisö pääsi seuraamaan hänen matkojaan hänen kirjojensa kautta, ja hänen matkakertomuksiaan julkaistiin myös suomen- ja ruotsinkielisissä lehdissä. Schildtin kertomukset ja kuvat henkivät seikkailua ja iloa, joten ei ole ihmekään, että ne ovat inspiroineet lukijoita kautta aikojen.

Alvar Aalto tittar ut ur Daphnes akterkajuta. Taget under resan på Nilen, kring årsskiftet 1954-1955. Foto Göran Schildt.

Schildtin digitoitu valokuvakokoelma sisältää myös valokuvia Göran ja Christine Schildtin kodista, Tammisaaressa sijaitsevasta vuonna 1970 rakennetusta Villa Skeppetistä, jonka piirsi pariskunnan hyvä ystävä Alvar Aalto. Göran Schildt on kirjoittanut moniosaisen elämäkerran Aallon elämästä ja arkkitehtuurista. Tämän lisäksi Schildt kirjoitti useisiin muihin Aallon arkkitehtuuria käsitteleviin teoksiin.

Göran Schildtin arkisto sisältää laajan valokuvakokoelman lisäksi muun muassa hänen kirjeenvaihtoaan, käsikirjoituksiaan sekä hänen lokikirjansa. Aineisto säilytetään SLS:n arkistossa. Valokuvat ovat vapaasti käytettävissä CC BY-lisenssillä. SLS julkaisee Göran Schildtin valokuvat  yhteistyössä Christine ja Göran Schildtin säätiön kanssa.

SLS Finnassa

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *