Digitoinnit

Guss Mattssonin matkakirjeitä vuodelta 1914 julkaistiin digitaalisesti

Svenska litteratursällskapet i Finland on julkaissut teoksen nimeltä En tur om hörnet, johon on koottu kirjailijana ja kemistinä tunnetun suomalaisen Guss Mattssonin (1873–1914) matkakirjeitä hänen matkaltaan Afrikan ympäri vuonna 1914. Mattsson oli lisäksi tunnettu pakinoistaan, joita hän kirjoitti yli 900 kappaletta ”I Dag” -otsikolla Helsingfors Posten ja Dagens Tidning -lehtiin.

Teoksessa julkaistuja kirjeitä ei ole aiemmin ollut saatavilla digitaalisena kokonaisuudessaan. Sähköinen kokoelmajulkaisu tuokin kirjeet helpommin aiheesta kiinnostuneiden tutkijoiden saataville. En tur om hörnet -teoksessa kirjeet on julkaistu sellaisenaan kuin Guss Mattsson ne lähetti matkoiltaan Dagens Tidning -lehteen. Kirjassa olevia matkakirjeitä on julkaistu aiemmin esimerkiksi Mattssonin kirjoittamassa En herre for till Zanzibar (suom. Suomen mies meni Zanzibariin) -kirjassa, joka oli julkaisuajankohtanaan myyntimenestys. Koska kirjeet ilmentävät julkaisuajankohdalleen tyypillistä kolonialistista ajattelutapaa, teokseen on kirjoittanut johdannon kirjallisuudentutkija Clas Zilliacus. Johdannossaan hän valottaa kontekstia, jossa Guss Mattsson kirjoitti kirjeensä.

Matkakirjeet ovat ladattavissa e-julkaisuna Svenska litteratursällskapet i Finlandin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Guss Mattsson, Wikipedia

Suomen Kemian historia: Guss Mattsson

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *