Yleinen

Halloween näkyy taas Suomessakin

Kodeissa, kouluissa ja kaupoissa näkyvä Halloween jakaa mielipiteitä, mutta viime vuosina myös Suomeen rantautunut kurpitsajuhlajuhla on tullut pysyäkseen. Pimeän syksyn viihdykkeenä 31.10 vietettävä Halloween on Suomessa ollut vasta muutamia vuosia tai vuosikymmeniä, mutta sen kansainväliset perinteet ovat pitkät.

Vanhimmillaan halloween saatetaan yhdistää Euroopan kelttiläisillä alueilla juhlittuun Samhain-sadonkorjuujuhlaan. Juhlaa vietettiin marraskuun 1.päivää edeltävänä yönä, jolloin tuonpuoleisen olentojen, kuten keijujen, uskottiin vaeltavan tämänpuolisessa maailmassa. Kristinuskon levittäydyttyä juhlan nimi muuttui muotoon All Hallow’s Day ja vaeltajiksi ryhtyivät myös vainajat. Tämä vainajien kuljeskelu ei kuitenkaan ollut toivottua, vaan sen sanottiin olevan paholaisen aikaansaannosta. Näin halloweeniin tulivat mukaan pirun myötä myös muut pahan kätyrit, kuten noidat, mustat kissat ja lepakot.

Coffin / Johanna Öst 2017 / johannaost.com

Halloweenin matkatessa 1800-luvulla Yhdysvaltoihin, se sai nykyään tunnetun muotonsa karnevalistisena naamiaisjuhlana. Lasten ovelta ovelle kiertely karkkien perässä tuli halloween-perinteeseen mukaan vasta 1900-luvun alussa, kun perinteeseen kuuluviin kepposiin kyllästyneet aikuiset halusivat kepposilta välttyä.

Suomessa halloweenin ajankohta lähellä pyhäinpäivää aiheuttaa usein kuohuntaa, sillä nämä kaksi juhlaa ovat keskenään hyvin erilaisia. Suomessa halloween ja sen juhlintaan liittyvät erityisesti kaikenlaiset jännittävät ja kauhistuttavat teemat ja olennot. Halloween näkyy Suomessa erityisesti päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa opiskelijariennoissa, missä pukeudutaan mitä eriskummallisimmiksi otuksiksi ja mutustellaan zombie-leivonnaisia ja haamukaramelleja.

Tänä vuonna halloween-teemaan sopivaa nähtävää on esimerkiksi Helsingissä, missä kaikenlaisia halloween-karmeuksia pääsee kokemaan esimerkiksi Heurekassa ja Korkeasaaressa. Murhamysteereitä ratkotaan puolestaan esimerkiksi Palanderin talossa ja Olavinlinnassa ja kauheuksia on myös tarjolla niin Hämeen linnassa kuin Turun linnassa. Kuopiossa pääsee jännärikierrokselle ja Torniossa kauhukartanoon. Vaihtoehtoisesti voi istua kauhusta kankeana kotisohvalla ja katsella sellaisia kauhuelokuvien klassikoita, kuten Nosferatu vuodelta 1922 tai Dr.Jekyll and Mr.Hyde vuodelta 1920.

Artikkelikuva: Johanna Öst

Lähde ja lisätietoa halloweenista:

Kekri: Syksyn juhlia, pyhiä ja kummajaisia

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *