Kuvakokoelmat

Helsingin kaupunginmuseolta yli tuhat uutta teosta verkkoon

Magnus von Wright: Helsingin rautatie Töölönlahden kohdalla, 1862. Juho Nurmi, Helsingin kaupunginmuseo.

Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut verkkoon yli 1 400 uutta teosta, joihin on päässyt tähän asti tutustumaan vain museon seinien sisäpuolella. Nyt julkaistuihin teoksiin kuuluu taidetta, julisteita, postikortteja ja rakennuspiirustuksia.

Uusi avaus pitää sisällään ensi kertaa museon historiassa tekijänoikeuden alaista aineistoa, yhteensä yli 1 400 uutta teosta. Julkaiseminen tarjoaa yleisölle mahdollisuuden päästä katsomaan sellaisia taideteoksia, julisteita, rakennuspiirustuksia ja postikortteja, joihin on voinut tutustua ainoastaan museon seinien sisällä. Teokset on julkaistu Helsingin kaupunginmuseon Finna-sivustolla, jonka runsas sisältö laajenee nyt entisestään. Sivusto esittelee Helsingin ja helsinkiläisten menneisyyttä kuvina, esineinä ja taiteena.

Helsingin kaupunginmuseon teokset ovat dokumentteja syntyaikansa Helsingistä. Kaupunkikuvan muuttuessa tekijät ovat halunneet tallentaa näkymiä, jotka ovat olleet katoamassa. Teokset kertovat myös kaupunkilaisten työstä ja vapaa-ajasta.

Taidekokoelma

Taidekokoelma sisältää teoksia niin mestareilta kuin harrastajiltakin. Kokoelman tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvat Magnus von Wright, William Ahlgren, Greta Hällfors-Sipilä ja Tove Jansson. Kiinnostavia harrastajataitelijoita edustavat Oiva Viinipuro ja Uno Heikkinen. Taidekokoelman ytimenä on kaupungin muutos, jota taiteilijat ovat ikuistaneet eri tyylisuunnin.

Magnus von Wright: Helsingin rautatie Töölönlahden kohdalla, 1862. Juho Nurmi, Helsingin kaupunginmuseo.

Julistekokoelma

Julistekokoelma kertoo kaupungin moninaisista tapahtumista. Erityisesti nousee esille kuva Helsingistä vilkkaana näyttely- ja messukaupunkina. Sota-aika toi avustustyön ja jälleenrakentamisen myös julistetaiteeseen. Nyt julkaistavia näyttely- ja messumainoksia suunnittelivat tunnetut graafikot, kuten Holger Erkelenz, Göran Hongell ja Jorma Suhonen.

Rakennuspiirustukset

Kaupungin muuttuminen näkyy myös Elias ja Martti Paalasen rakennuspiirustuksissa. Elias Paalanen laati sosiaalihallinnon tilauksesta ensimmäiset pientalojen tyyppipiirustukset Suomessa vuonna 1922. Elias Paalasen toimiston suunnittelemia asuinkerrostaloja rakennettiin 1920- ja 1930-luvuilla esimerkiksi Kallioon ja Töölöön.

Helsingin kaupunginmuseon sivusto Finna-hakupalvelussa.

Lähde: Helsingin kaupunginmuseon tiedote 7.4.2020.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *