Uudet verkkosivut ja tietokannat

Historia Helsinki -sivusto kertoo Helsingin tarinan

Kuva: Helsingin Kaupunginmuseo

Helsingin historiasta on tehty paljon laadukasta tutkimusta ja tietoa on saatavilla helposti myös verkossa. Tämä aineisto on kuitenkin pirstaloitunut lukuisiin eri lähteisiin ja on vaikeasti hahmotettavissa kokonaisuutena. Sivustolla pääkaupungin historia on kiinnostavassa ja helposti ymmärrettävässä muodossa saatavilla yhdestä paikasta ajan, paikan ja teemoittain järjestettynä.

 

Historia Helsinki -sivustolla sisällöstä kerrotaan:

Sivuston tarkoitus on tuoda lukijoille rikas Helsingin historian tietopankki, josta löytyy asiantuntevia artikkeleita monenlaisista erilaisista aiheista.  Projektin on käynnistänyt ja sitä johtaa Helsingin kaupungin historiatoimikunta, joka julkaisee myös kirjasarjaa Helsingin historiasta. Lue lisää historiatoimikunnasta täältä.

Artikkelit on jaettu kolmeen eri ryhmään: ”Ilmiöt”, ”Alueet” ja ”Käännekohdat”. Löydät ne, ja niiden alla olevat artikkelit ja kokonaisuudet, sivuston ylälaidasta. Ilmiöissä käsitellään Helsinkiä tiettyjen teemojen kautta, kuten arkielämä, talous ja kulttuuri. Alueissa tarkastellaan helsinkiläisiä paikkoja.

Artikkelit on jaoteltu kaupungin virallisen suurpiirijaon mukaan: eteläinen, keskinen, itäinen (suurpiiri) jne. Hakutyökalulla voit myös etsiä tietoa omasta kaupunginosastasi käyttämällä sitä hakusanana. Artikkeleissa olevat kuvat löydät myös työkalun ”Haku” avulla. Haku löytyy sekä etusivulta että sivuston ylälaidasta suurennuslasisymbolista.

Sivustolla on myös karttapalvelu, jossa voit vertailla karttoja, ja katsoa mitä kaikkea mielenkiintoista kaupungista löytyy.

 

Sivustolla on myös linkkejä muihin palveluihin, joissa käsitellään Helsingin historiaa. Pyrimme valitsemaan nämä sivustot huolella, mutta niissä vierailu on aina käyttäjän omalla vastuulla. Sivuston sisältö kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa sivusto käsittelee kaikkia Helsingin historian osa-alueita, suurpiirejä ja aikakausia. Etkö löytänyt tietoa haluamastasi aiheesta? Toimituskunta ottaa mielellään ajatuksiasi vastaan.

Sivusto on Helsingin kaupungin usean eri yksikön yhteisprojekti. Mukana on kaupunginkansliasta tiedonhallintayksikkö ja erityisesti kaupunginarkisto-tiimi. Kulttuurin ja vapaa -ajan toimialalta edustettuna on Helsingin kaupunginmuseo. Lisäksi mukana on Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalvelut. Kirjoittajat ovat historian ammattilaisia: tutkijoita, opettajia, arkistotyöntekijöitä, museotyöntekijöitä. Kunkin artikkelin pääkirjoittaja on mainittu artikkelin kohdalla.

Sivuston teossa on ollut mukana myös laaja joukko tutkijoita, jotka ovat tehneet artikkelien taustatyötä, erityisesti Ulpu Marjomaa, Kalle Virtapohja, Minna Hilska ja Miina Hägg. Sivuston artikkeleita ovat kirjoittaneet myös Helsingin yliopiston historianopiskelijat harjoitustöinään. Dosentti Mikko Huhtamies on kirjoittanut osion ”Merelle ja maailmalle” Suomen Kulttuurirahaston stipendin tukemana. Sisältöä on tuotettu yhteistyössä myös lukuisten muiden historia-alan toimijoiden kanssa.  Sivuston päätoimittaja on FT Marko Halonen. Lähde: Historia Helsinki -sivusto

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *