Digitaaliset näyttelyt

Humboldt Forum avautui Berliinissä pitkän odotuksen jälkeen

Humboldt Forum. Kuva: Alexander Naumann, Pixabay.

Valtava museo- ja kulttuurikompleksi Humboldt Forum avattiin yleisölle kahden vuoden viivästysten jälkeen 20. heinäkuuta. Kompleksi sijaitsee preussilaisessa kuninkaallisessa palatsissa Berliinin keskustan museosaarella. Se on kulttuurin, taiteen ja tieteen keskus, joka keskittyy erityisesti kansainväliseen taiteeseen ja kulttuuriin. Museokeskukseen ja sen näyttelyihin voi tutustua myös virtuaalikierroksilla.

The Art Newspaper -lehden mukaan avaamista lykättiin ensin kunnostustöiden viiveiden vuoksi, sitten koronavirus esti museon avaamisen. Rakennustyöt alkoivat vuonna 2009,  ja kunnostustöihin kului yli 680 miljoonaa euroa. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu yli 1000 tapahtuman järjestäminen museokeskuksessa vuosittain. Vuotuisen vierailijamäärän odotetaan olevan noin kolme miljoonaa henkilöä.

Humboldt Forumin uutta arkkitehtuuria. Kuva: Shobbit Sharma, Unsplash.

Kulttuuri- ja museokeskuksessa on tällä hetkellä kuusi näyttelyä. Terrible Beauty. Elephant – Human – Ivory esittelee norsuja, norsunluun maailmankaupan ja kolonialismin historiaa. After Nature käsittelee ilmastonmuutoksen, lajikadon ja monimuotoisuuden heikentymisen vaikutuksia yhteiskuntaan ja demokratiaan. 3–10-vuotiaille lapsille suunnattu näyttelyssä Have a Seat! pohditaan eri ihmisryhmien ja kulttuurien tapoja istuutua.

Pysyvä näyttely Berlin Global tarkastelee Berliinin yhteyksiä muuhun maailmaan. Se sisältää teemoja kuten vallankumous, sota, muoti ja viihde. Impressions. The Humboldt Brothers -näyttely on omistettu Alexander ja Wilhelm von Humboldtille, preussilaisille veljeksille, joiden mukaan museokeskus on nimetty. Alexander von Humboldt (1769–1859) oli luonnontieteilijä, tutkimusmatkailija ja geologi. Humboldt-yliopiston perustajana tunnettu Wilhelm von Humboldt (1767–1835) oli politiikan teorian sekä kieli- ja historianfilosofian tutkija.

Lisäksi museokeskuksesta löytyy arkeologinen näyttely, jossa paneudutaan museoalueen historiaan. Paikalla on sijainnut muun muassa keskiaikainen dominikaaniluostari. Syyskuussa Humboldt Forumiin avautuu vielä Berliinin etnologiset ja aasialaisen taiteen kokoelmat. Vuoden 2022 puolella avataan näyttelyitä, jotka käsittelevät afrikkalais-brasilialaista diasporaa, Kaakkois-Aasian teatteria sekä Islamin globaalia monimuotoisuutta.

Odotellessa matkustussuositusten palautumista normaalitilaan voi Humboldt Forumin näyttelyihin tutustua virtuaalisesti. 360°-kierroksella vierailija voi liikkua ympäri museota ja kuunnella kuraattoreiden keskustelua rakennuksen arkkitehtuurista ja Humboldtin veljeksistä.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *