Uudet julkaisut

Hypnoottinen dokumenttielokuva Stalinin hautajaisista

Kuva Sergei Loznitsan elokuvasta Valtiolliset hautajaiset

Stalinin kuolema ja hautajaiset vuonna 1953 oli valtava mediatapahtuma Neuvostoliitossa. Hautajaisia ja muistotilaisuutta, jossa miljoonat venäläiset saapuivat jättämän jäähyväisiä pitkäaikaiselle diktaattorille Josef Stalinille. Tilaisuuksia tallennettiin usealla elokuvakameralla Moskovan kaduilla, työpaikoilla ja ympäri imperiumia. Ukrainalainen elokuvaohjaaja Sergei Loznitsa on nyt valmistanut säilyneistä elokuvista ja dokumentaarista pätkistä yli kaksi tuntia kestävän dokumenttielokuvan ”Valtiolliset hautajaiset (State Funeral), joka kuvaa Stalinin hautajaisia Neuvostoliitossa.

Elokuva koostuu pelkästään autenttisista pätkistä kootusta kokonaisuudesta, jota tekniikkaa käyttäen Loznitsa on tehnyt aiemminkin elokuvia. Samaa kerrontatekniikkaa jossa hyödynnetään vain dokumentaarista aineistoa, ilman puhuvia päitä tai muita selityksiä, käytettiin hiljattain myös amerikkalaisen Todd Douglas Miller ohjaamassa kuumatkaa kuvanneessa elokuvassaan Apollo 11. (2019). Autenttisen kuvamateriaalin ohella vain elokuvan äänimaisemaa oli käsitelty vaihtelevalla musiikilla ja aidoilla tilaisuudesta tallentuneilla äänillä.

Loznitsan elokuvassa nähdään upeissa värikuvissa hehkuvaa rekvisiittaa: punaisia lippuja, kukkameriä, surevien ihmisjoukkojen jonoja, jotka kiertävät Stalinin balsamoidun, avoimessa arkussa lepäävän ruumiin ohi ammattiyhdistystalon pylväshallissa lähellä Kremliä.

Kuvat Sergei Loznitsan elokuvasta Valtiolliset hautajaiset.

Neuvostolähteiden mukaan ruumiin luo oli Moskovassa ympäri vuorokauden 16 kilometriä pitkä parijono. Hautajaispäivänä arvoitiin, että arkun äärellä olisi käynyt viisi miljoonaa venäläistä. On väitetty satojen ihmisten tallautuneen kuoliaaksi hautajaisten yhteydessä syntyneissä tungoksissa.

Valtavien seremonioiden jälkeen Stalinin haudattiin Punaiselle torille mausoleumiin.

Kuva Sergei Loznitsan elokuvasta Valtiolliset hautajaiset

Sergei Loznitsa elokuva esitettiin ensimmäisen kerran Venetsian kansainvälisillä elokuvajuhlilla syyskuussa, ja se esitetään myös Riian Artdocfestissä lokakuussa, sekä Pietarin ja Moskovan Artdocfest joulukuussa 2019.

 

Josif Stalinin hautajaiset (Ylen radioselostus hautajaisista 5.3.1953, Yle, Elävä arkisto)

Mourners Crushed at Stalin’s Funeral (Evgenii Evtushenko, Precocious Autobiography. 1963)

Stalins Funeral Martin Manhoffin Yhdysvaltojen suurlähetystön parvekkeelta kuvaamia otoksia. (Radio FreeEurope, Radio Liberty)

Anton Dolin: ‘Stalin is dead. Long live Stalin!’ (arvio Sergei Loznitsan elokuvasta Valtiolliset hautajaiset (Medusa 7.10.2019)

Sergei Loznitsa – Official Website 

Ohjaaja Sergei Loznitsan haastattelu: High Tech Barbarians: An Interview with (YouTube 14.5.2018)

Neuvostoliiton virallinen dokumentti Stalinin hautajaisista (YouTube)

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *