Dokumentit

Irja Sahlbergin perintö restauroinnille ja rakennussuojelulle

Vox Turun toisen kauden toinen jakso nostaa päivänvaloon Irja Sahlbergin ja hänen tekemänsä elämäntyön Turun historiallisessa museossa vuosina 1937–1968, sekä kuullaan äärimmäisen painavaa sanaa nykyisen rakennuskulttuurin kestävyydestä.

Irja Sahlberg (1904–1972) oli Åbo Akademista valmistunut kansanelämän tutkija, jonka ura alkoi Sagalundin museon palveluksessa. Jaksossa vieraillaan myös Sagalundissa museonjohtaja John Björkmanin kanssa. Sagalundista Sahlberg siirtyi Turun historialliselle museolle vuonna 1937.

Irja Sahlberg on äärimmäisen tärkeä henkilö Turun kaupungin historiassa, mutta ei hänestä kovin moni tunnu tietävän, kertoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Aleksi Kauppinen. – Tähän tehdään nyt muutos.

Silloinen Turun historiallisen museon johtaja Nils Cleve palkkasi Sahlbergin ylimääräisenä museoapulaisena hoitamaan Luostarinmäen restaurointitöitä. Museo oli samana vuonna saanut kaupungin vihdoinkin luovuttamaan 10 tonttia Luostarinmäeltä museon hallintaan.

– Hän oli piirustustaitoinen kansatieteilijä. Hän oli loistotähti, koska osasi piirtää, kertoo  ainoan Sahlbergin elämäkerran kirjoittanut tutkija Solveig Sjöberg-Pietarinen.

Mittavan uran Turun museokeskuksella tehnyt Solveig Sjöberg-Pietarinen on myös ainoan Irja Sahlbergin elämäkerran kirjoittaja. Sjöberg-Pietarinen ja toimittaja Kauppinen Luostarinmäellä. Kuva: Vox Turku.

Jopa Sahlbergia pidemmän uran Turun historiallisen museon, nykyisen Turun museokeskuksen palveluksessa tehnyt Sjöberg-Pietarinen nähdään myös itse jaksossa.

– Solveig aloitti uransa niihin aikoihin kun Irja Sahlbergin ura päättyi. Silloin Irja oli elävä legenda, ja nyt se on Solveig. Oli kulttuuriteko saada hänet mukaan ohjelmaan, kertoo Kauppinen.

Työskennellessään Luostarinmäellä Sahlberg käytännössä loi uuden tieteenalan, kaupunkikansatieteen, yhdistämällä perinteisen maaseudulla suoritetun kansatieteellisen tutkimuksen kaupunkiympäristöön. Sahlberg valvoi sekä Sagalundin, Luostarinmäen että Qwenselin talon museoiden restaurointityöt.

1950-luvulla Sahlberg toimi Turun historiallisen museon johtajana ja hänen kaudellaan tehtiin ne poliittiset päätökset, että Luostarinmäki kokonaisuudessaan sekä Qwenselin talo säilytetään museorakennuksina.

– Jaksossa kuullaan Aalto-yliopiston rakennushistorian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolaisen äärimmäisen tarpeellisia, kriittisiä puheenvuoroja nykyisen rakennuskulttuurin kestävyydestä, kertoo Kauppinen.

Arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen antaa kriittisiä kommentteja nykyisestä rakennuskulttuurista Vähätorilla. Kuva: Vox Turku.

Turku juhlii vuonna 2021 kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlaa. Vox Turkua tehdään osana merkkivuoden ohjelmaa. Toinen ohjelman päärahoittaja on SKR Varsinais-Suomen rahasto. Ohjelma katsottavissa Youtubessa Kauppisen kanavalla.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *