Digitaaliset näyttelyt

Jatkosodan aikainen Sotamuistonäyttely I avoinna nyt virtuaalisesti

Sotamuistonäyttely I. 27.9.-9.11.1941. Sotamuistonäyttelyn nähtävyyksiä. Helsinki, Messuhalli 1941.09.27. Kuva: SA-kuva.

Jatkosodan aikana 27.9.–9.11.1941 Helsingin Messuhallissa järjestettiin suuri Sotamuistonäyttely nimellä ”Neuvostopropaganda sotasaaliimme valossa”. Sotamuseo on nyt herättänyt henkiin tämän Sotamuistonäyttely I:n ja julkaissut sen virtuaalisena. Vanhojen valokuvien pohjalta luotu näyttely esittelee näyttelyn sellaisena kuin se oli syksyllä 1941. Näyttelyyn upotetut kuvat ja tekstit kertovat kävijälle jatkosodan aikaisesta neuvostopropagandasta, puna-armeijan varustuksesta sekä neuvostopoliitikoista. Thinglink-alustalla tuotettuun virtuaalinäyttelyyn tutustuminen on maksutonta, ja se toimii tietokoneella, puhelimella ja tabletilla.

Alkuperäisessä Sotamuistonäyttelyssä vieraili syksyllä 1941 yli 120 000 kävijää. Pääsylipputulot ohjattiin presidentti Kallion rahastolle. Jo
talvisodan aikana Messuhallissa oli järjestetty sotasaalisnäyttely, minkä lisäksi Sotamuistonäyttely II järjestettiin samassa paikassa 20.12.1941–15.2.1942.

Näyttely on kahdessa kerroksessa. Ensimmäisessä kerroksessa on raskasta sotasaaliskalustoa, muuta sotasaalista sekä neuvostojohtajien patsaita. Toisessa kerroksessa on esillä propaganda-aineistoa. Messuhallin käytävillä on esillä neuvostojohtajien kuvia, propagandajulisteita, sotasaalislippuja sekä muun muassa punaupseerin huone Viipurista.

Sotamuistonäyttelyyn kuuluu esineitä, jotka ovat edelleen Sotamuseon kokoelmissa, mutta näyttelyssä oli myös lukuisia esineitä, jotka luovutettiin jatkosodan päättymisen jälkeen takaisin Neuvostoliittoon rauhanehtojen mukaisesti.

Näyttelyn suunnittelussa ja toteuttamisessa on hyödynnetty arkistomateriaalia, sanomalehtileikkeitä, Sotamuseon valokuvia, alkuperäisiä näyttelytekstejä sekä Sotamuseon esinekokoelmaa. Pääset tutustumaan näyttelyyn osoitteessa https://www.thinglink.com/scene/1662466553787973634 tai Sotamuseon nettisivujen <https://sotamuseo.fi/nayttelyt> kautta.

Lisätietoja: Näyttelysihteeri Miika Kuusisto, Sotamuseo, puh. 0299 530 262, .

 

Lähde: Sotamuseon tiedote.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *