Palkinnot

Kalevalaseuran palkinto Kalevalan ja Kantelettaren tutkijalle Satu Apolle

Satu Apo kekriseminaarissa. Kuva: Ilkka Jukarainen / Kalevalaseura 2019.

Kalevalaseuran palkinto 10 000€ eurooppalaisten ihmesatujen, Kalevalan ja Kantelettaren tutkijalle prof. emer. Satu Apolle. Kalevalaseura myönsi Kalevalan päivän juhlassaan professori emerita Satu Apon 10 000 euron tunnustuspalkinnon. Hän tutkinut mm. eurooppalaisia ihmesatuja, Euroopan varhaisia kansanrunojulkaisuja, Kalevalaa ja Kanteletarta, suomalaista kansanrunoutta ja Aleksis Kiveä.

Satujen tutkijana Apo on tuonut esiin ”ennenkuulumattomia asioita” (YLE 2018) esimerkiksi siitä, miten kaikkien tuntemat lasten klassikot olivat ensin aikuisviihdettä ja miten perinne on elänyt suullisen ja kirjallisen kerronnan vuorovaikutuksessa. Satu Apo on ottanut aktiivisesti osaa Kalevalaan liittyvään tutkimukseen ja keskusteluun. Lisäksi hän on ollut aktiivinen keskustelija kansainvälisen satututkimuksen ja suomalaisen tutkimushistorian alalla. Apo on myös kehittänyt naisnäkökulmaa folkloren tutkimuksessa. Opettajana Satu Apo on kasvattanut useita sukupolvia folkloristiikan alan maistereita ja tohtoreita.

Kalevalaseuran palkinto, 10 000 euroa, myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka on tehnyt tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme. Palkinto jaettiin seitsemättä kertaa.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *