Yleinen

Kanava-palkinto Saana-Maria Jokiselle Ääniä sodasta -kirjasta

Kuva: Wikimedia Commons.

Lähi-itään erikoistunut toimittaja Saana-Maria Jokinen kuvaa Ääniä sodasta. Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan -kirjassaan (Gaudeamus) pitkään jatkuneen Syyrian sodan taustoja, tapahtumia ja Suomeen asti ulottuneita vaikutuksia. Sodan inhimillistä katastrofia avaavalle teokselle on myönnetty vuoden 2020 Kanava-palkinto.

Ääniä sodasta on Syyriassa asuneen Saana-Maria Jokisen syväluotaus elämään sodan keskellä. Tavallisten syyrialaisten, kuten myös kansannousun aktivistien kertomukset kuvaavat muun muassa millaista oli ylläpitää koulua Aleppossa pommitusten keskellä, millaiset olot ovat Syyrian vankiloissa tai miten kemikaali-isku paikallisille näyttäytyy.

Arabikevään mielenosoituksista käynnistynyt Syyrian konflikti on jatkunut useita vuosia ja ollut valtava humanitaarinen katastrofi. Kuolonuhreja on satoja tuhansia, ja noin puolet Syyrian väestöstä on joutunut jättämään kotinsa. Iran, Venäjä, Turkki ja muut ulkovallat ovat lietsoneet vastakkainasetteluja, eikä YK ole pystynyt löytämään ratkaisua tilanteeseen.

Saana-Maria Jokisen tietokirja Syyrian sisällissodasta on poikkeuksellisen elävää lähihistoriaa. Jokinen kuvaa perusteellisesti ja asiantuntevasti sodan yhteiskunnallista taustaa, kansainvälisiä ulottuvuuksia ja tavallisten syyrialaisten kohtaloita kriisin keskellä.

Kanava-tietokirjapalkinto on kulttuurin ja yhteiskunnan kysymyksiin erikoistuneen aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön yhteinen tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan teokselle.

Palkintoraadin jäsenet, toimittaja ja tietokirjailija Katri Merikallio ja Suomen historian dosentti, tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen, valitsivat arvioitavaksi lähetetyistä teoksista viisi palkintoehdokasta. Lopullisen valinnan teki Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen (yllä oleva lainaus häneltä).

Kanava-tietokirjapalkinto jaettiin keskiviikkona 11.11.2020

Lähde: Tiedote: Saana-Maria Jokiselle Kanava-palkinto Syyrian sotaa tarkastelevasta Ääniä sodasta -kirjasta

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *