Uudet mediat

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yli 200 kotimaista pitkää elokuvaa nyt katsottavissa verkossa

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elonet-elokuvatietokanta on avattu uudistettuna. Elonet-palvelun ulkoasu on uudistunut, ja palvelussa on nyt vapaasti katsottavissa 235 pitkää kotimaista elokuvaa sekä lähes 2 000 muuta elokuvaa. Palvelusta löytyy Kansallisfilmografian verkkojulkaisu ja kattavat tiedot Suomessa esitetyistä elokuvista.

Elonet-palvelussa on katsottavissa kaikki ne elokuvat, joihin Kavilla on esitysoikeudet. Verkossa katsottavissa olevat elokuvat löytää palvelusta käyttämällä haussa ”verkossa saatavilla” -valintaa. Kaikkien elokuvien tiedot ovat saatavissa ja käytettävissä, ja elokuvien digitointityö jatkuu edelleen. Tulevaisuudessa elokuvien määrä palvelussa siis kasvaa, sillä on tarkoitus digitoida kaikki Kavin omistamat 450 pitkää elokuvaa. Tämä on vajaa kolmasosa kaikista Suomessa tuotetuista kokoillan elokuvista.

Palvelussa olevien pitkien elokuvien kuvanlaatu on erinomainen: kaikki elokuvat ovat saatavilla vähintään HD-laadulla, ja iso osa jopa 4K-laadulla. 4K-laatuisia elokuvia ovat esimerkiksi Valentin Vaalan Ihmiset suviyössä (1948), Pekka Parikan Talvisota (1988), Edvin Laineen Tuntematon sotilas (1955) ja Matti Kassilan Komisario Palmun erehdys (1960), joka on nyt ensi kertaa saatavilla verkossa.

Palmun apulainen Toivo (Matti Ranin), etsivä Kokki (Leo Jokela) ja komisario Palmu (Joel Rinne) elokuvasta Komisario Palmun erehdys. Kuva: Kavi/Elonet.

Pitkien elokuvien lisäksi palvelussa on tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta. Sieltä löytyvät myös kaikki sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset, jotka ovat myös vapaasti katsottavissa.

Elonetin aineistot on suunnattu yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön, ja Elonetissä olevia elokuvia saa käyttää vapaasti ei-kaupallisissa tarkoituksissa, ellei toisin mainita. Elokuvia saa siis näyttää esimerkiksi kouluissa, kirjastoissa ja muissa maksuttomissa yleisötilaisuuksissa.

Elonet – elokuva-arkistosi verkossa

Uusi Elonet avattu: 225 elokuvaa katsottavissa, 99 niistä 4K UHD -laadulla

 

Yksi kommentti artikkeliin “Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yli 200 kotimaista pitkää elokuvaa nyt katsottavissa verkossa

  1. Onko joku tutkinut suomalaisia elokuvia, vammaisnäkökulmasta ja
    tasa-arvonäkökulmsta?

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *