Keruut

Kansalliskirjasto kerää verkkoaineistoja Ukrainan sodasta sekä Nato-keskustelusta – osallistu keräykseen

Ukrainan sota koskettaa laajasti Suomea ja suomalaisia. Kansalliskirjaston suomalaisessa verkkoarkistossa toteutetaan ajankohtaista teemakeräystä sodasta ja Nato-keskustelusta, johon toivotaan keräysehdotuksia.

Kansalliskirjaston ylläpitämässä suomalaisessa verkkoarkistossa on toteutettu teemakeräystä Ukrainan sodasta helmikuusta 2022 asti ja Nato-keskustelusta toukokuusta 2022 lähtien. Keräyksessä tallennettavia sisältöjä ovat esimerkiksi sotaa käsittelevät verkkosivustot sekä -uutiset, sosiaalisen median sisällöt (erityisesti Twitteristä) sekä videot. Keräykseen sopivat sisällöt ovat suomalaiselle yleisölle tarkoitettuja tai niillä on muu kytkös Suomeen.

Kaipaamme keräykseen ehdotuksia sisällöistä Ukrainan tilanteesta sekä Nato-keskustelusta. Sisällöt voivat olla tässä keräyksessä kotimaisten kielten lisäksi esimerkiksi venäjän- tai ukrainankielisiä. Mikäli tiedät keräykseen sopivia merkittäviä sisältöjä, voit ehdottaa niitä tallennettavaksi suomalaisen verkkoarkiston lomakkeen kautta.

Kansalliskirjasto kerää ja tallentaa suomalaiseen verkkoarkistoon kotimaista verkkosisältöä Suomi-keräyksellä, teemakeräyksillä sekä jatkuvilla keräyksillä. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan sisältöä yli 600 000 verkkosivustolta, joiden loppuosa on maatunnus .fi tai .ax , sekä otos kielentunnistuksella suomenkielisiksi tunnistetuilta sivustoilta . Teemakeräyksissä tallennetaan tarkemmin ja syvemmin ajankohtaisiin aiheisiin ja tapahtumiin liittyviä sisältöjä, jatkuvissa keräyksissä tallennetaan säännöllisin väliajoin jatkuvasti kotimaisia verkkolehtiä, uutismedioita sekä Twitter-sisältöjä.

Kansalliskirjaston tehtävä on tallentaa kotimaisista verkkosisällöistä edustava ja monipuolinen otos. Tallennetut aineistot säilytetään ja asetetaan tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käyttöön vapaakappaletyöasemilla. Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) ja tekijänoikeuslakiin (404/1961 16 b §). Suomalainen verkkoarkisto on osa kansalliskokoelmaa, johon tallennetaan suomalainen julkaisutuotanto.

Lähde: Kansalliskirjaston tiedote 30.5.2022

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *