Uutiset

Kaunokirjallisuudelle 90% tietokirjallisuudelle 10%

 

Kirjailija-kääntäjäapurahalain uudistamista valmisteleva työryhmä on jättänyt esityksensä kulttuuriministeri Annika Saarikolle. Määrärahasta 90 prosenttia myönnettäisiin kaunokirjallisuuden alan kirjailijoille ja kääntäjille sekä 10 prosenttia tietokirjallisuuden alan kirjailijoille ja kääntäjille. Suomen tietokirjailijoita työryhmässä edustanut toiminnanjohtaja Sanna Haanpää jätti eriävän mielipiteen työryhmän koko esityksestä.

Esityksen mukaan valtion talousarvioon varattaisiin vuotuinen kiinteä määräraha, joka osoitettaisiin käytettäväksi kirjailijoille ja kääntäjille myönnettäviin apurahoihin. Määrärahasta 90 prosenttia myönnettäisiin kaunokirjallisuuden alan kirjailijoille ja kääntäjille sekä 10 prosenttia tietokirjallisuuden alan kirjailijoille ja kääntäjille. Osuuksista 78 prosenttia osoitettaisiin kirjailijoille ja 18 prosenttia kääntäjille. Neljä prosenttia määrärahasta jaettaisiin kirjailijoiden ja kääntäjien kesken.

– Apurahajärjestelmä on kohdellut eri kirjallisuuden lajeja epätasa-arvoisesti, kun kaunokirjallisuuden osuus apurahoista on ollut 90 % ja tietokirjallisuuden 10 %, toteaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Haanpää.

– Eri kirjallisuuslajien julkaisumäärät eivätkä esimerkiksi kirjailijoiden taloudellisesta asemasta tehdyt selvitykset anna tukea tälle eriarvoiselle jakosuhteelle. Jakosuhde on tietokirjallisuuden kannalta keskeinen asia kokonaisuudistuksessa, mutta työryhmän esityksessä tietokirjallisuuden tukeen ei esitetä mitään parannusta eikä nykyiseen jakosuhteeseen mitään perusteluja, joten en Suomen tietokirjailijoiden edustajana voinut yhtyä esitykseen miltään osin.

Nykyinen kirjailijoiden ja kääntäjien apuraha- ja avustushakemuksia käsittelevä lautakunta esitetään lakkautettavaksi. Kaunokirjallisuuden apurahoista päättäisi jatkossa Taiteen edistämiskeskuksen yhteydessä toimiva valtion taidetoimikunta. Tietokirjallisuuden apurahoista päättäisi Tieteellisten seurain valtuuskunta Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksen mukaisesti. Tehtävää varten opetus- ja kulttuuriministeriö myöntäisi valtionavustuksen Tieteellisten seurain valtuuskunnalle.

Työryhmän lakiesitystä voi kommentoida 24.3.2021 asti. Lausunnot pyydetään antamaan vastaamalla lausuntopyyntöön Lausuntopalvelut.fi:ssä.

***
Lähde: Suomen tietokirjalijoiden tiedote 18.2.2021

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *