Keruut

Kerro muistosi Pikku jättiläisestä SKS:n keruussa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää yhdessä väitöskirjatutkija Lauri Julkusen kanssa Pikku Jättiläiseen liittyviä kokemuksia ja muistoja keruussa, joka on käynnissä 1.10.2019–31.1.2020. Vuonna 1924 julkaistu, Yrjö Karilaan laatima ja WSOY:n kustantama Pikku jättiläinen oli pitkään Suomen luetuimpia ja suosituimpia tietokirjoja, jonka eri laitoksia painettiin yhteensä 300 000 kappaletta.

Pikku jättiläinen. Tietokirja nuorisolle, muistikirja aikuisille ja ohjekirja itseopiskelijoille oli ilmestyessään suunnattu kaikille, jotka halusivat kartuttaa yleistietoaan, mutta siinä oli selvä kasvatuksellinen ote. Teos otettiin innostuneesti vastaan, ja sitä on luonnehdittu ”kaikkien aikojen suomalaiseksi tietokirjaksi”. Pikku jättiläinen oli niin suosittu, että sille perustettiin oma kerhonsa, Pikku Jättiläisen Kerho, vuonna 1937. WSOY julkaisi vuonna 1985 Pikku jättiläisen seuraajan Uuden pikkujättiläisen, joka saavutti myös suuren suosion.

Lauri Julkunen on Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen Suomen historian oppiaineen väitöskirjatutkija, ja hän tutkii väitöskirjassaan Yrjö Karilasta poikien kasvattajana 1910–1960-luvuilla. Pikku jättiläisen laatimisen lisäksi lukutoukaksi kuvailtu, opettajaksi kouluttautunut Karilas teki uransa Nuorten miesten kristillisen yhdistyksen eli NMKY:n poikatyön kehittäjänä. Hän kirjoitti myös lukuisia teoksia, esimerkiksi kasvatus- ja harrastusoppaita sekä elämäkertakokoelmia.

Julkunen on kiinnostunut poikatyöstä ja poikakulttuurista, joita hän tutkii elämäkerrallisen näkökulman avulla. Hän on myös tutkinut poikakysymyksen määrittelyä 1920-luvulla. Näiden lisäksi Julkunen on kiinnostunut sukupuolihistoriasta, kasvatuksen historiasta, nuoruuden historiasta, elämäkertatutkimuksesta ja kulttuuriperintötutkimuksesta. Julkusen vuonna 2014 ilmestynyt pro gradu -tutkielma Poikien pelastaja. Yrjö Karilas nuoriso-ongelman muotoilijana ja ratkaisijana 1920- ja 1930-luvuilla käsitteli samoja teemoja, joita hän tutkii myös väitöskirjassaan.

Pikku jättiläisen sisältöä vuodelta 1958. Pikku jättiläisen kantta koristaa maapalloa harteillaan kannatteleva Atlas. Kuva: Ilomantsin Museosäätiö.

Kaikenlaiset muistot tervetulleita

Kerääjät ovat kiinnostuneet kaikenlaisista Pikku jättiläiseen liittyvistä muistoista, joita saa vastauksessa kertoa vapaasti. Vastaaja voi kirjoittaa joko omista tai lähipiirinsä kokemuksista. Vastauksen voi hahmotella kertomalla Pikku jättiläisen lukijoista, lukemisen tavoista sekä kirjasta esineenä, esimerkiksi siitä, kuuluiko Pikku Jättiläisen Kerhoon, missä ja miksi kirjaa luettiin sekä siitä, mistä kirja hankittiin tai miten sitä luettiin. Vastauksen oheen on mahdollista liittää myös valokuvia, äänitteitä, vanhempia muistelutekstejä ja haastatteluita, joten vastausta ei tarvitse tuottaa pelkästään kirjallisesti.

Keruu on käynnissä vuoden 2020 tammikuun loppuun saakka, ja SKS tiedottaa tuloksista vuoden 2020 keväällä. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Keruuseen voi vastata joko sähköisellä lomakkeella, postitse tai sähköpostilla. Lisää tietoja löytyy SKS:n verkkosivuilta.

 

Artikkelikuva: Ilomantsin Museosäätiö.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *