Luentojen suoratoistot ja tallenteet

Kokemuksia totuuskomissioista -seminaarin raportti ja videotallenteet julkaistu verkossa

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys järjesti tammikuussa 2018 seminaarin Kokemuksia totuuskomissioista, jossa kuultiin alustuksia eri maissa järjestettyjen totuus- ja sovintokomissioiden toiminnasta. Seminaarin loppuraportti on luettavissa yhdistyksen kotisivuilta ja videotallenteet katsottavissa YouTube-kanavalta. Totuuskomissiot ovat Suomessa ajankohtainen aihe, silä valtioneuvosto ilmoitti lokakuussa 2017 käynnistävänsä saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin.

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kotisivuilla kirjoitetaan:

Maailmalla on järjestetty kymmeniä kansallisia totuuskomissioita, joiden tarkoituksena on ollut tutkia ja paljastaa valtioiden menneet rikkomukset ja vääryydet. Totuuskomissioiden työn päämääränä on ollut menneisyydestä kumpuavien konfliktien ratkaiseminen. 19.10.2017 Suomen hallitus ilmoitti käynnistävänsä saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin.

Miten aikaisemmat totuuskomissiot ovat työskennelleet ja miten ne ovat saavuttaneet päämääränsä? Mitä voimme oppia näiden aikaisempien kokemuksien perusteella ja mihin Suomen tulevan totuuskomission kannattaa varautua? Entä millaisia tavoitteita ja toiveita totuuskomission työskentelylle voidaan yleensä asettaa?

Kokemuksia totuuskomissioista -seminaarissa edellä esitettyjä kysymyksiä lähestyttiin kuulemalla alustukset Etelä-Afrikan, Bosnian ja Kanadan totuuskomissioista sekä anteeksipyyntöjen politiikasta. Lisäksi Saamelaiskäräjien ja oikeusministeriön edustajat esittivät tervehdyksensä.

Seminaarin ohjelma:

Konfliktin jälkeen: miksi sovittelu ei aina onnistu?
Sirkka Ahonen

Syyllisyys, hyvitys ja sovitus totuuskomissioiden teemana
Teivo Teivainen

Tervehdys Saamelaiskäräjiltä ja oikeusministeriöltä
Tiina Sanila-Aikio ja Johanna Suurpää

Totuus ja sovinto Pohjois-Amerikassa: Kanadan komissio ja Yhdysvaltojen äänetön anteeksipyyntö
Reetta Humalajoki

Anteeksipyyntöjen politiikka
Jan Löfström

Tutkijoiden paneelikeskustelu

Videotallenteet koko seminaarista sekä yksittäisistä puheenvuoroista ovat katsottavissa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen YouTube-kanavalta.

Seminaariraportti on luettavissa ja ladattavissa yhdistyksen kotisivuilta.

Lisätietoja:

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *