Uutiset

Kotkan Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelma on julkistettu ja ilmoittautuminen avattu

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään 8.–10. syyskuuta 2023 Kotkassa. Ilmoittautuminen tapahtumaan on nyt avattu.

Iso matkustajavene eli tuuri Kotkan satamassa.
Kotiseutupäivien ohjelmaan kuuluu muun muassa retki vuoromoottoriveneellä eli kotkalaisittain ”tuurilla” kaupungin edustalla sijaitsevaan entiseen sotilassaareen Rankkiin. Kuva: Meriset.

Kotiseutupäivien teemana on Kotkan kaupunkistrategian arvoista kumpuava ”Kotiseutumme: reilusti, rohkeasti ja rakkaudella”.

Tapahtuman ohjelmatarjonta on runsasta. Keskustelukammareissa käsitellään lukuisia mielenkiintoisia teemoja liittyen niin teollisuushistoriaan, saaristoon kuin nykypäivän ajankohtaisiin kysymyksiin muun muassa puistoista, monikulttuurisuudesta ja kotiseuturakkaudesta.

”Etenkin retkitarjonta on monipuolista ja kiinnostaa varmasti niin paikallisia kuin muualta tulevia. Olemme pyrkineet hakemaan kohteita siten, että jokaiselle löytyisi jotain ja tietenkin myös niin, että Kotkan seudun ominaispiirteet ja vahvuudet tulisivat hyvin esiin”, kertoo Kotkan tapahtuman pääsihteeri Nina Rauhala.

Retkiä saaristoon ja teollisuushistoriaan

Retket alkavat jo avajaispäivänä perjantaina, kun iltapäivällä matkustetaan vuoromoottoriveneellä eli kotkalaisittain ”tuurilla” kaupungin edustalla sijaitsevaan entiseen sotilassaareen Rankkiin.

Lauantaina 9. syyskuuta Kotiseutupäivien retkiä ovat mm. aamukävely Katariinan meripuistoon, saarelta saarelle linja-autolla tehtävä Kotkan kierros ja samoin linja-autoretket Hurukselan kylään, Haminan ympyräkaupunkiin, Miehikkälän Salpalinja-museoon ja Suomen suurimpaan yleissatamaan Kotkan Mussalossa.

Yksi lauantain mielenkiintoisimpia retkikohteita on tutustuminen Kyminlinnaan.

Kyminlinnan takaportti, punatiilinen kaariholvikäytävä linnoituksen läpi.
Kyminlinnan takaportti. Kuva: Pekka Vainio, Kymenlaakson museo.

Kotkan Hovinsaaren pohjoisosassa sijaitseva viisikulmainen kaponieerilinnoitus Kyminlinna rakennettiin osaksi Kustaa III:n sodan jälkeen rakennuttamaa Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää. Sen tarkoitus oli suojata tärkeää Kuninkaantien kauppaväylää ja se muodosti nykyisen Kotkansaaren alueella sijainneen Ruotsinsalmen merilinnoituksen kanssa kaksoislinnoituksen.

Lauantain retkistä mielenkiintoinen on varmasti myös kävelykierros ”Norjan pojat Kotkassa”.
Kierroksen aikana etsitään vastauksia siihen, miten lammassaaresta kasvoi saha-, satama- ja puistokaupunki, miten norjalainen Hans Gutzeit päätyi Kotkaan ja perusti sahan sekä miten norjalainen sahayhteisö syntyi.

Kotiseutupäivien päätöspäivänä sunnuntaina 10. syyskuuta on vielä mahdollisuus osallistua mm. veneretkeen Kuutsaloon, jonka asutushistoria ulottuu aina 1500-luvulle asti.

Muut sunnuntaipäivän retket suuntautuvat mm. Karhulan Jokipuistoon, Kymin kirkkoon ja sen hautausmaalle sekä Pyhtään keskiaikaiseen kivikirkkoon ja Stockforsiin.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on kaikille avoin kulttuurin ja kansalaistoiminnan vuosittainen suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen satoja kotiseutuharrastajia ja -asiantuntijoita eri puolilta Suomea. Lisäksi tuhansia lähialueen asukkaita osallistuu yleisötapahtumiin. Kotiseutupäivien yhteydessä pidetään Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous ja palkitaan ansioituneita kotiseutuaktiiveja. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Kotkan kaupunki ja Suomen Kotiseutuliitto. Kotiseutupäivät on järjestetty vuodesta 1949 alkaen joka vuosi eri puolilla Suomea.

Ilmoittautuminen

Kaikki Kotiseutupäivien retket ja kierrokset on esitelty tapahtuman verkkosivuilla www.kotka.fi/kotiseutupaivat. Sieltä löytyvät mm. tarkat kellonajat, lähtöpaikat ja retkien hinnat.

Kotiseutupäivien keskustelukammareihin ja kotiseuturetkille ilmoittautuminen tapahtuu erillisellä lomakkeella.

Kotiseutupäivien tapahtumiin ilmoittaudutaan osoitteessa www.kotka.fi/kotiseutupaivat/ilmoittautuminen

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *