Uutiset

Kouluneuvos Eeva Matinollilta merkittävä lahjoitus Turun Yliopistosäätiölle

 

Genius ohjaa nuoruutta -suihkukaivo ja Turun yliopisto 1960-luku. Volker von Bonin, Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

Eeva Matinolli o.s. Nieminen (1930–2016) teki pitkän 36-vuotisen uran historiatieteen parissa niin opettajana, järjestötoimijana kuin paikallishistorioitsijanakin. Matinolli oli tunnettu muun muassa työstään Puolalanmäen lukion kehittämisen hyväksi, jossa hän työskenteli rehtorina vuosina 1957–1993. Turun yliopistosta Eeva Matinolli valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1955, minkä jälkeen hän opetti kansantaloustiedettä, historiaa ja yhteiskuntaoppia Turun eri kouluissa. Opettajana ja rehtorina Matinollia on luonnehdittu työlleen omistautuneeksi, oikeudenmukaiseksi ja oppilaitaan kuuntelevaksi.

Opetustyön ohella Eeva Matinolli oli tuttu kasvo Turun historiallisen yhdistyksen toiminnassa, jossa hän toimi sihteerinä sekä hallituksen jäsenenä. Lisäksi hän oli mukana toimittamassa yhdistyksen julkaisemaa teosta Turun seitsemän vuosisataa (1965). Matinollin oma tutkimuksellinen kiinnostus kohdistui paikallishistoriaan ja Euroopan historiaan. Hän julkaisi kolme Rymättylän historiaa käsittelevää teosta, jotka kartoittivat paikkakunnan historiaa esihistoriasta 1900-lukuun saakka. Rymättylän lisäksi Eva Matinolli tutki myös Naantalin ja Vesilahden paikallishistoriaa. Vesilahtea käsittelevän teoksensa Matinolli sai viimeistä sivua vaille valmiiksi ja kirja saatettiin loppuun asiantuntija-avuin.

Eeva Matinolli oli naimisissa historiantutkija Eero Matinollin (1924–1981) kanssa. Heitä yhdisti yhteinen kiinnostus historiaan ja tutkimukseen. Puolisonsa menehdyttyä Eeva Matinolli oli viimeistelemässä Eero Matinollin kesken jäänyttä Porthan-tutkimusta. Koska pariskunnalla ei ollut lapsia, Eeva Matinolli testamenttasi varojaan Turun Yliopistosäätiölle ja Rymättylän seurakunnalle. Turun Yliopistosäätiölle testamenttina tullut lahjoitus on tieteellisesti merkittävä, sillä sen ansiosta säätiö voi tukea Suomen historiaa tutkivia hankkeita apurahoina vuosittain yli 40 000:lla eurolla. Lahjoituksen kuvataan olevan yksi säätiön historian suurimmista. Turun Yliopistosäätiön apurahojen haku käynnistyy tavalliseen tapaan tulevana keväänä. Matinollin lahjoituksen povataankin tukevan erityisesti nuorten tutkijoiden tutkimushankkeita, jotka saavat nyt kaipaamaansa rahoitusta.

Eeva ja Eero Matinollilla oli lisäksi laaja kokoelma erilaisia kirjoja. Pariskunnan kotikirjasto tulee katseltavaksi Liedon Vanhalinnaan lokakuun 20. päivästä alkaen. Näyttelyssä on nähtävillä kokoelma kirjoja Matinollien eri kiinnostuksen kohteista.

Kuva: Iñaki del Olmo, Unsplash.

Lisätietoja:

Helsingin Sanomat 11.4.2016: Tarmokas kieli- ja musiikkilukion kehittäjä.

Turun Yliopistosäätiö: Eeva Matinollin rahasto.

Turun Yliopistosäätiö: Turun Yliopistosäätiölle yksi historiansa suurimmista lahjoituksista.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *