Artikkelit

Kristiina Kalleiselle Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinto

Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiö on päättänyt palkita tänä vuonna Urho Kekkosen nimeä kantavalla tunnustuspalkinnolla poliittisen historian dosentti Kristiina Kalleisen hänen teoksestaan Suuriruhtinaskunnan etuvartiossa. Ministerivaltiosihteeri R. H. Rehbinder Suomen etujen puolustajana Pietarissa 1811–1841.

Kristiina Kalleisen teos kertoo ministerivaltiosihteeri Rehbinderin toiminnasta Suomen etujen puolustamisessa autonomian kauden alussa. Rehbinder joutui tasapainoilemaan paikallisten ja yleisvaltakunnallisten etujen välillä. Hän sovitteli Suomessa sovellettuja ja venäläisiä lakeja ja toisaalta torjui sellaisia ehdotuksia, jotka olivat ristiriidassa Suomessa noudatettujen lakien kanssa. Hänen toiminnassaan oli nähtävissä se linja, jota Suomi noudatti koko autonomian kauden ajan. Se oli tiukka kiinnittyminen lainmukaiseen järjestykseen sekä toisaalta tiiviin yhteyden säilyttäminen hallitsijaan, joka viime kädessä oli suomalaisten perimmäinen turva. Rehbinderin linja loi pohjaa suomalaisen ”idänpolitiikan” pitkälle perinteelle. Epäilemättä Rehbinderin toiminnan suurta linjaa on nähtävissä edelleen ulkoasian hoitamisen käytännöissä, erityisesti Suomen tavassa hoitaa asioita Venäjän kanssa, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Jarmo Virmavirta. Siinä mielessä palkitsemisen kohde liittyy tänä vuonna myös Suomen ulkoministeriön satavuotiaaseen taipaleeseen. Kirjan on kustantanut SKS.

Lisäksi säätiö päätti antaa kunniamaininnan ulkoministeriön tutkija Jussi Pekkariselle hänen teoksestaan Ei pelkkää glamouria. Kirja kertoo sata vuotta täyttävästä ulkoministeriöstä. Ulkoministeriössä on diplomaattien lisäksi henkilökuntaa erityisvirkamiehistä vahtimestareihin. He kaikki hoitavat välillä myös varsin eriskummallisia tehtäviä, jotka ovat kaukana perinteisestä ulkopolitiikasta. Ministeriön tehtäväkenttä on paljon laajempi ja arkisempi kuin monille ensimmäisenä mieleen tuleva lasien kilistely kristallikruunujen alla.

Valtiosihteeri Matti Anttonen luovutti palkinnon 26.11.2018 ulkoministeriössä järjestetyssä tilaisuudessa. Urho Kekkosen nimeä kantava tunnuspalkinto annetaan suomalaisen tekijän kansainvälisiä kysymyksiä käsittelevästä kirjoituksesta. Palkintoa on jaettu vuodesta 1973 lähtien lähes joka vuosi. Palkinnosta päättää Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön hallitus. Hallituksen puheenjohtajana toimii professori Jarmo Virmavirta, varapuheenjohtajana professori Juhani Suomi ja jäseninä professori Harto Hakovirta, suurlähettiläs Kirsti Narinen ja eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *