Uudet julkaisut

Kulttuuriperintö on meidän – Uusi julkaisu kulttuuriperintöaktivismista julkaistu verkossa

Kulttuuriperintö on meidän – Kansalaiset osallistumassa päätöksentekoon –verkkoteos on julkaistu netissä. Englanninkielinen alkuteos Heritage is ours ? Citizens participating in decision making ilmestyi viime keväänä. Teos esittelee hyviä kulttuuriperintöosallistumisen ja -osallistamisen malleja eri puolilta Eurooppaa. Esitellyissä esimerkkitapauksissa kansalaiset ovat onnistuneet vaikuttamaan kestävästi kulttuuriperintöänsä koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Esittelyssä on sekä kansalais- että viranomaislähtöisiä malleja.

Kirja ja seminaari muodostavat eurooppalaisten asiantuntijoiden ja aktivistien välisen dialogin kulttuuriperintöalalla paljon keskustelua herättävästä aiheesta.

Kirja pohjautuu toukokuussa 2017 Turussa European Heritage Congressin yhteydessä järjestettyyn kansainväliseen seminaariin Sharing heritage – Citizens participating in decision making. Seminaariin ja kirjaan koottiin hyviä malleja eri puolilta Eurooppaa hyödyntämällä kansalaisjärjestö Europa Nostran laajaa verkostoa.

Teemaa pohjustavat kulttuurisuunnittelun eurooppalaiset asiantuntijat Lia Ghilardi ja Maunu Häyrynen. Kulttuuriperintöosallistumisesta ihmisoikeutena kirjoittaa ihmisoikeusjuristi Mylène Bidault YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistosta (OHCHR). Alan palkittu serbialainen tutkija Višnja Kisić kirjoittaa kommenttiartikkelissaan kulttuuriperinnön poliittisuudesta, konfliktisuudesta ja kulttuuriperinnön pimeistä puolista. Muut suomalaiset tai Suomessa työskentelevät kirjoittajat ovat Markku Markkula, Marjatta Sihvonen, Christian Sannemann, Tuija-Liisa Soininen, Matti Hakamäki, Kirsti Kovanen, Maarit Kahila-Tani, Marketta Kyttä, Pilvi Nummi, Anna-Maija Halme, Tapani Mustonen, Jussi-Pekka Taavitsainen ja Suzie Thomas.

Sekä alkuteoksen että suomennoksen on kustantanut Europa Nostra Finland. Kirjaa ja julkaisuseminaaria ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, ympäristöministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö osana Kulttuuriperinnön Eurooppalaisen teemavuoden ohjelmaa. Seminaarisarjan rahoittamiseen ja järjestämiseen osallistuivat lisäksi Turun yliopisto ja Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi ja Stiftelsen för Åbo Akademi.

Lähde: Europa Nostra Finlandin tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *