Yleinen

Kysy historioitsijalta vuodesta 1918

Punakaartilaisia ryhmäkuvassa. Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

Vuonna 2018 Suomessa muistetaan sadan vuoden takaisia tapahtumia. Sisällissodasta järjestetään lukuisia keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja paneelikeskusteluita. Lisäksi aihetta käsitellään taiteen keinoin lukuisissa näyttelyissä ja esityksissä ympäri maan. Jäikö jokin asia askarruttamaan? Voit lähettää kysymyksesi Historioitsijat ilman rajoja -yhdistykselle ja asiantuntijat etsivät siihen vastauksen.

Sisällissota, kansalaissota, veljessota, vapaussota, luokkasota, kapina, punakapina – miten tammikuun 27. päivänä 1918 alkanutta konfliktia tulisi nimittää ja mitä merkityksiä eri nimitysten takana piilee? Mitä keväällä tapahtui, ketkä sotivat ja mitä varten? Tiedätkö jo kaiken vuoden 1918 tapahtumista? Perustuuko yleinen käsitys yksinkertaistuksiin vai onko sisällissodan tarina luultua monisyisempi?

Entä miten sodan jäljet näkyvät edelleen yhteiskunnassamme? Miksi naapurit ymmärtävät tapahtumat erilailla tai miksi tulkinnoista voi olla kiistaa jopa sukulaisten kesken? Miten käsityksemme sisällissodasta on muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana ja miten sitä on tulkittu eri vuosikymmenillä?

Asiantuntijat pitävät uuden sisällissodan syttymisen mahdollisuutta Suomessa epätodennäköisenä, mutta millaisia uhkakuvia yhteiskuntamme tällä hetkellä kohtaa? Mitä kuluvan vuosisadan suomalaiset voivat oppia sisällissodasta, sen syttymisestä, jälkiselvittelyistä ja myöhemmästä käsittelystä?

Oletko ollut tänä vuonna sisällissotaa käsittelevissä tilaisuuksissa, lukenut aiheesta tai kuullut erilaisia tulkintoja vuodesta 1918? Jäikö sinulla joitain kysymyksiä tai asioita mietityttämään? Millaiset kysymykset jäivät askarruttamaan ja mistä haluaisit keskustella asiantuntijoiden kanssa?

Lähetä kysymyksesi Historioitsijat ilman rajoja -yhdistykselle joko suoraan sähköpostitse (), nimettömänä yhdistyksen verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta tai sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kysyhistorioitsijalta. Kysymyksiä voi lähettää koko kevään ja kesän ajan ja vastauksia niihin julkaistaan vuoden 2018 aikana.

 

Historiatietoisuutta tarvitaan myös globalisoituneessa maailmassa. On alati tärkeämpää olla tietoinen sekä historiasta ja sen erilaisista tulkinnoista, että niiden vaikutuksesta politiikkaan ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Tätä silmälläpitäen perustettiin Erkki Tuomiojan aloitteesta Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry (HIRS) 17.6.2015. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *