Artikkelit

Laitapuolen kulkijoiden kansanperinnettä ja piirustuksia netissä

J.K. Harju, Vanhaa stadia. CC BY-NC-ND 4.0

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee Johan K. Harjun (1910–1976) keräämää kansanperinnettä ja hänen piirustuksiaan avoimesti verkossa. J. K. Harju – Laitapuolen kulkijoiden folklorea -verkkojulkaisu sisältää tarinoita, muistitietoa ja sutkauksia.

”Olen varmaan ainutlaatuinen keräilijä, eikö totta? Keräilen vankiloista, sairaaloista, huoltoloista ja työlaitoksista. Saan kosketuksia vain onnettomiin ihmisiin – ja he sitten kertovat minkä kertovat.” – J. K. Harju, 8.1.1967 (SKS KRA)

”Laitapuolen Lönnrotiksi” kutsuttu Johan K. Harju oli perinteen suurkerääjä, joka tallensi erityisesti yhteiskunnan marginaaleissa eläneiden ihmisten elämää ja perinnettä. Hän dokumentoi kaupunkikulttuuria, alkoholistien olosuhteita ja elämää vankiloissa aikana, jolloin perinteenkeruun pääpaino vielä oli maaseudulla ja vasta hiljalleen levittäytymässä urbaaniin kaupunkiympäristöön.

Harju myös itse osallistui useisiin SKS:n keruisiin vastaajana. Harju on sekä kerännyt perinnettä eli kirjoittanut muistiin muilta kuulemiaan kertomuksia että kirjannut omakohtaisia kuvauksia ja muistitietoa.

J.K. Harju, Pojat pahanteossa 1917-1925. CC BY-NC-ND 4.0

Harjun monipuolinen kokoelma sisältää muun muassa omakohtaisia kuvauksia asunnottomuuden kokemisesta ja korvikealkoholista, paikallistarinoita Sörnäisistä ja muualta Helsingistä, yömajahaastatteluita, vankila- ja huoltolaperinnettä, kaskuja, lapsuuden, nuoruuden ja sota-ajan muistelua sekä aiheita kuvittavia piirroksia.

Nyt julkaistavaan digitaaliseen aineistoon voi vapaasti tehdä sanahakuja tai kohdentaa haun esimerkiksi paikkakunnan ja vuosilukujen perusteella. Lisäksi sivustolla on vapaasti katsottavissa noin 50 Harjun piirtämää kuvaa.

Lähde: SKS:n tiedote.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *