Uutiset

Leppävaaran merkittävät arkeologiset löydöt kertovat kivikauden asutuksesta 5000 vuotta sitten

Kaivaukset toteutettiin Monikon torpan alueella, joka omisti entinen Kilon kartano. Kuvassa Kilon kartano vuonna 1936. Kuva: Museovirasto, Historian kuvakokoelma, Kustannusosakeyhtiö Kiven kokoelma. Kuvaaja: Kustannusosakeyhtiö Kivi.

Espoon Leppävaarassa tehdyillä arkeologisilla koekaivauksilla tehtiin yllättäviä löytöjä, kun maan alta paljastui hyvässä kunnossa oleva myöhäiskivikautinen asuinpaikka – iältään noin 5000 vuotta. Kaivaukset toteutettiin Monikon torpan alueella 8-10. lokakuuta. Kaivauksista vastasivat arkeologit Jan Fast ja Janne Soisalo, mutta heidän lisäkseen mukana oli kaksikymmentä yleisökaivajaa, jotka auttoivat tutkimuksissa.

Kaivauksissa löytyneet merkittävät esineet kertovat kivikauden elämästä Leppävaaran alueella. Löytöjen joukossa on muun muassa koristeltuja saviastian paloja, pii- ja kvartsikivestä tehtyjä esineitä ja palaneita luita, jotka arvellaan kuuluneen saaliseläimille. Kaivauksissa löydettiin myös uudempaa esineistöä, kuten Kilon kartanon torpalle kuulunutta fajanssia.

Löydetty asuinpaikka sijaitsi 5000 vuotta sitten merenlahden hiekkarannalla. Nykyään Monikon torpan alue on 23 metriä merenpinnan yläpuolella. Löytöä voidaan pitää merkittävänä, sillä hyvin säilyneiden kivikautisten asuinpaikkojen löytyminen pääkaupunkiseudulta on varsin harvinaista. Myös Espoon alueelta on aiemmin löydetty kivikautisia asuinpaikkoja, mutta ne ovat olleet kokonaan tai osittain tuhoutuneita. Asuinpaikan löytymisestä ei ollut tutkimuksia aloittaessa suuria ennakko-odotuksia, sillä alue oli merkitty vain mahdolliseksi asuinpaikaksi Museoviraston karttoihin arkeologi Timo Jussilan 1990-luvulla löytämien kvartsi-iskospalasten perusteella.

Jussila teki löydöt Monikon alueella olevasta puron rinteestä. Kaivauksia päästiin tekemään kunnolla kolmekymmentä vuotta myöhemmin Leppävaara-seuran rahoituksella seuran aktiivin Markku Salmen aktiivisuuden ansiosta. Tietokirjailijanakin tunnettu Salmi kuvaa Länsiväylän haastattelussa olevansa innoissaan löydöistä. Kaivauksiin osallistuneet toivovat, että asuinpaikkaa voitaisiin suojella tulevaisuuden tutkimuksia varten. Kaivauksissa olisi potentiaalia esimerkiksi yhteistyölle lähellä sijaitsevan Monikon koulukeskuksen kanssa, jolloin koulun oppilaat voisivat osallistua asuinpaikan tutkimuksiin opintojensa ohessa.

Asuinpaikan tutkimuksia on tarkoitus jatkaa ensi vuonna, mikäli projekti saa lisää rahoitusta.

Katso lisää tietoa ja kuvia kaivauksilta:

Löydöistä uutisoi ensin Länsiväylä: Arkeologit tekivät Leppävaarasta löydön, jota kuvaillaan sensaatiomaiseksi – ”Alue on kuin ihmeen kaupalla säilynyt todella hyvin”

Leppävaara-seuran Facebook: Terveisiä viidentuhannen vuoden takaa

Leppävaara-seura: Leppävaaran historia

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *