Uudet julkaisut

Löytöretkelle keskiajan Pohjanmaalle – elokuvasarja YouTubessa

KulturÖsterbotten ja Vandring genom medeltidens Österbotten -hanke julkaisivat Youtubessa viidestä lyhytelokuvasta koostuvan sarjan, joka kertoo Pohjanmaan värikkäästä keskiajasta. Elokuvissa seikkailevat Karlabyssa asuva Helena, Tiukasta kotoisin oleva Tobbe, Gudmund Närpiöstä, Pohjanmaata kiertävä paheellinen pappi Andreas – sekä Korsholman villit merirosvot.

KulturÖsterbotten ja Vandring genom medeltidens Österbotten -hanke on 3. helmikuuta julkaissut Youtubessa viidestä lyhytelokuvasta koostuvan elokuvasarjan, joka kertoo Pohjanmaan värikkäästä keskiajasta. Elokuvissa seikkailevat Karlabyssa asuva Helena, Tiukasta kotoisin oleva Tobbe, Gudmund Närpiöstä, Pohjanmaata kiertävä paheellinen pappi Andreas – sekä Korsholman villit merirosvot. Elokuvat ovat vapaasti katsottavissa verkossa

Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) -kuntyhtymään kuuluva KulturÖsterbotten on viime vuosina toteuttanut useamman keskiaikaan ja vanhaan historiaan liittyvän hankkeen. Tällä hetkellä on meneillään Vandring genom medeltidens Österbotten -niminen hanke, joka saa rahoituksensa Leader-ohjelman kautta.

Projekti on nyt julkaissut Pohjanmaan keskiajasta kertovan sarjan lyhyitä animaatioelokuvia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Elokuvat ovat vapaasti katsottavissa YouTube-palvelussa, Medeltidens Österbotten –kanavalla.

Elokuvakertomukset ovat fiktiivisiä, mutta tapahtumat perustuvat vanhoihin alkuperäisasiakirjoihin, jotka kertovat ensimmäisistä nimeltä tunnetuista pohjalaisista. Asiakirjat säilytetään mm. tukholmalaisissa ja kööpenhaminalaisissa arkistoissa, mikä kertoo Pohjanmaan vahvoista pohjoismaisista yhteyksistä keskiajalla. Elokuvasarja on löytöretki alueelle, josta Pohjanmaan maakunta alkoi kuutisensataa vuotta sitten kehittyä. Elokuvien pääosissa on oikeita, historiallisia henkilöitä.

Elokuvasarja on tarkoitettu pääasiallisesti keskiajasta koulussa lukeville nuorille ja heidän opettajilleen. Projekti haluaa kuitenkin tavoittaa huomattavasti isomman yleisön kieli- ja valtakunnanrajojen yli. Vaikka aiheena on Pohjanmaan historia, katsoja pääsee elokuvien kautta tutustumaan suomalaiseen keskiaikaan myös paljon yleisemmin. Elokuvantekijät toivovat siksi, että elokuvasarja leviää koulumaailmaan laajasti ja että elokuvia myös hyödynnetään matkailuelinkeinossa.

Elokuvien tuotannosta vastaa ReThink New Media Solutions / Anders Wik ja Simon Staffans yhteistyössä kuvittaja Jenny Wiikin ja lukijaäänistä vastaavien näyttelijöiden kanssa. Elokuvasarjan suggestiivinen musiikki on Martin Holmin käsialaa.

***

 

***

Medeltidens Österbotten –kanava

Vandring genom medeltidens Österbotten

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *