Yleinen

“Maailman vanhin” ehjä laivanhylky löydetty Mustastamerestä

Meriarkeologit ovat löytäneet Mustastamerestä kenties maailman vanhimman ehjän laivanhylyn noin 80 kilometrin päässä bulgarialaisesta Burgasin kaupungista. Merenpohjassa säilyneen aluksen uskotaan olevan muinaiskreikkalainen, ja siitä otetulle puunäytteelle Southamptonin yliopistossa tehdyn hiiliajoituksen perusteella hylky on yli 2400 vuoden takaa.

Noin kahden kilometrin syvyydessä makaavan 23-metrisen aluksen masto, peräsin ja soutupenkit ovat kaikki tallella, ja hapettomuus 150 metriä syvemmällä on säilyttänyt rakenteet kunnossa. Tätäkin vanhempia aluksenkappaleita on aiemmin löydetty, mutta säilyminen kokonaisena tekee laivasta korvaamattoman arvokkaan, kertoo tohtori Helen Farr Southamptonin yliopistosta. Aluksen arvellaan edustavan kauppa-alustyyppiä, jollainen on aiemmin tunnettu ainoastaan British Museumissa näytteillä olevan, Odysseuksen harharetkiin liittyvän ”seireenivaasin” kyljestä. Kyseinen taideteos on samalta aikakaudelta hylyn kanssa.

 

”Seireenivaasi” British Museumissa noin vuosilta 480-470 eaa. Lähde: Wikimedia Commons

 

Uponneiden alusten lasti on yleensä levinnyt hajonneen aluksen ympärille tai ajelehtinut pois merivirtojen mukana, mutta meriarkeologit uskovat, että tavarat saattavat yhä olla hylyssä. Mahdollisia kuljetettavana olleita kauppatavaroita voisivat olla vilja, viini, öljy, kulta ja erilaiset metalliesineet. Tutkijatiimi hakeekin jatkorahoitusta päästäkseen myöhemmin tutkimaan aluksen sisälle.

Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) -hankkeesta vastaavan professori Jon Adamsin mukaan antiikin ajoilta olevan laivan säilyminen vahingoittumattomana on jotain, mitä hän piti mahdottomuutena. Adamsin mielestä ”tämä muuttaa käsitystämme laivanrakennuksesta ja merenkulusta antiikin maailmassa”. Löytö tuo samalla lisätietoa kreikkalaisten kauppareittien ja -verkostojen laajuudesta.

Tiimin tarkoituksena on jättää alus löytöpaikalleen. Hylky oli yli 60 muun Mustanmeren syvyyksistä kolmivuotisen, monitieteisen tutkimusprojektin aikana löytyneen joukossa. Muita löytöjä olivat muiden muassa 1600-luvun kasakkalaivasto ja roomalaiset kauppalaivat.

 

Lähteet:

Knapton, Sarah. “Lost ancient treasures may be hidden in world’s oldest shipwreck”. The Telegraph, 23 October 2018.

Rawlinson, Kevin. “World’s oldest intact shipwreck discovered in Black Sea”. The Guardian, 23 October 2018.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *