Artikkelit

Marokosta löydettiin vanhimmat ihmisen käyttämät korut

Kuva: A. Bouzouggar, INSAP, Morocco.

Helminauhat ovat vanhimpia materiaalisia todisteita ihmiskunnan symbolisesta käyttäytymisestä. Marokosta löydetyt kotiloiden kuorista tehdyt helmet ajoitettiin 142 000 vuoden ikäisiksi. Aiemmat vanhimmat löydökset Israelista olivat muutamaa kymmentä tuhatta vuotta nuorempia.

Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi 33:sta merikotilosta muokattua helmeä Bizmounen luolasta noin 12 kilometrin päässä nykyisen Atlantin rannikolta.

Bizmounen luola sijaitsee noin 12 kilometrin päässä nykyisen Atlantin rannikolta lähellä Essaouiraa. Kuva A. Bouzouggar, INSAP, Morocco.

Kuhnin mukaan emme tarkalleen voi tietää mitä ne käyttäjilleen merkitsivät, mutta niitä on käytetty niin, että ne ovat näkyneet muille ihmisille.

Helmet ovat todennäköisesti olleet osa asusteita, joiden avulla ihmiset ovat voineet yhteisössään viestittää identiteettiään, kenties kuulumisestaan johonkin ryhmään. Ne voidaan tulkita eräänlaiseksi fossilisoituneeksi kommunikaation muodoksi.

Kuva Abdeljalil Bouzouggar.

Helmet löytyivät jo joitakin vuosia sitten mutta niitä käsittelevä tutkimus julkaistiin syyskuussa 2021 Science Advances tiedejulkaisussa. Löydön tekivät Arizonan yliopiston Social and Behavioral Sciences yksikön arkeologit professori Steven L. Kuhnin johdolla, sekä kansainvälinen tutkijakunta Marokosta ja Ranskasta. Pääkirjoittajan tutkimusartikkelissa oli El Mehdi Sehasseh.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *